Ljuset i rummet

Nu är vi bortskämda med att ljuset flödar in från alla håll och har kanske glömt bort hur det känns en grå­mulen dag i november. När sommaren drar sin sista suck och ­kvällarna blir långa börjar det bli dags att se över ­belysningen i våra hem.

Dags att göra en djupdykning i hur och varför helt enkelt!

Om vi börjar med rummets funktion. Vad används rummet till? Hur mycket allmänbelysning behövs? I ett sovrum där du förvarar dina kläder och kanske klär och sminkar dig behövs förstås en bra allmänbelysning. Har du i stället en walk-in-closet för detta räcker det kanske med läs-lampor och punktbelysning i sovrummet.

För att få ett rum att kännas större är det en god idé att placera riktbara spotlights som sprider ljuset ut mot väggarna. Det ”öppnar upp” rummet och trollar bort mörka vrår och skapar skuggeffekter som förhöjer. När vi nu målar våra väggar med lite dovare kulörer skapas på detta vis en mysig och ombonad karaktär.

Plissélampan från designern Roland Hjort är en av Örsjös nyheter. FOTO: ÖRSJÖ BELYSNING

Punkt- och dekorationsbelysning

När du är på det klara med hur rummet kommer att användas och vilken allmänbelysning som behövs är det dags att tänka på punktbelysningen eller dekorationsbelysningen. Här kan du jobba med att belysa vackra tavlor eller andra favoritföremål med olika typer av lampor som exempelvis golvlampor, fönsterlampor och riktade spotlights. Många olika lampor med olika styrka skapar dynamik. Mellan fem och tio lampor per rum kan man ha som en tumregel. Det brukar bli bra.

Använd gärna till bordslampor och andra smålampor, ljuskällor med både lägre lumen och kelvin, för att skapa kontrast och ge stämning. Leta efter ljuskällor med ett värde på cirka 70–150 lumen som ger ett svagt ljus samt cirka 2 100–2 500 kelvin som ger ett varmgult sken. Köp hem några -olika styrkor och prova dig fram, se vad som händer!

Dags att välja

När vi nu har rett ut begreppen så återstår det roliga – att välja lampor. Här finns inget rätt eller fel, utbudet är enormt. Som vanligt vill jag upp-muntra dig att låta din personliga smak och stil komma fram! Självklart påverkas vi av trender, men tänk samtidigt på att ett hem ska spegla sin ägare. Ha det fint i höstmörkret!

Text: Victoria Nilsson

Foto: Byrydens.com