Hårresande trädgård i skräckens tema

Hemmabyggda och fasansfulla dekorationer i ­trädgården, en läskig middag med vänner, kusliga ­spökrundor, ­skräckfilm och självklart ”bus eller godis”.
På söndag, den 31 oktober, är det Halloween.
Familjen Carlsson i Rödsle går självklart all in.

Halloween är årets roligaste högtid. Det bara är så. Ingen annan högtid är mysig och mystisk på samma gång, säger Alexander Carlsson, som tillsammans med barnen Levi, Leia och Alve lagt flertalet timmar på att smycka trädgården till en skräckinjagande plats.

Läskiga detaljer

Skeletten är på väg upp ur marken i familjen Carlssons kusliga trädgård.

En kyrkogård med gravstenar och skelett som är på väg upp ur marken.

En mardrömslik clown i mansstorlek, en svartklädd gubbe med ett grymt pumpaansikte och en otäck vit vålnad som skrämmer slag på de som går förbi. De gigantiska och hårresande spindlarna på taket gör att hjärtat hoppar över ett slag.
– Allt handlar om detaljerna. Det har blivit mer och mer dekorationer för varje år. Jag har ett stort intresse för skräckfilm och det som tillhör skräckens värld. Ett intresse som smittat av sig på barnen. Mycket av det vi gör inför denna helg gör vi för deras skull. Det har blivit något att längta efter och perfekt högtid halvvägs till jul, berättar Alexander Carlsson.

Späckat Halloween-schema

Helgen inleds med spökbingo på Fallebo gård på lördagen och fortsätter med spökrunda i Kristdalas skogar på söndagen (läs mer i Stadsmagasinet nr 9, 2021). Det blir också

Den skrämmande pumpagubben är ett av Alexanders hemmasnickrade monster.

halloweenmiddag med närmsta vännerna, en barnvänlig skräckfilm i form av klassikern Goosebumps på Netflix och självklart kommer barnen klä ut sig och gå ”bus eller godis” i kvarteret.
– Det är jättekul att klä ut sig. Och att pynta huset. Många som går förbi blir skrämda. Men roligast är nog spökrundorna, säger Leia Carlsson, åtta år, som kommer att klä ut sig till häxa.
– Jag tycker det är roligast med allt halloweengodis. Brukar också hjälpa pappa med att pynta trädgården, säger Levi Carlsson, tio år.

Fler Halloween-aktiviteter

Spökrundorna fortsätter även efter halloweenhelgen med Herrgårdsmysteriet på Fredriksbergs herrgård den 1-3 november och ”Spök-OCR” den 13 november på OCR-banan i Kristineberg (läs mer i Stadsmagasinet nr 9, 2021).
– Alve är bara tre år gammal så han får följa med på de lite lagom läskiga spökrundorna. Självklart även bus eller godis. Han är vår mini-Batman, säger Alexander med ett leende.

Längtan till filmpremiär

Frun Angelica Carlsson är inte lika begeistrad i skräck, men på Halloween kan till och med hon tänka sig att se en skräckfilm.
– Det är enda gången på året hon vill se skräck med mig och i år är planen att se Conjuring 3. En film som jag väntat länge på att se och kanske något som frugan fasat över lika länge.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

FAMILJETIPS HALLOWEEN

Middagen: En middag med skräckinslag är lätt att fixa. Karva ut ansikten i paprikor och fyll dem med köttfärs. Linda in korvar med smördeg, bygg gubbar med armar och ben och sätt in dem i ugnen. Färga pastan med karamellfärg, sätt ögon på hamburgerbrödet i form av oliver, ja, listan kan göras lång. Finns många tips på Google!

Filmer: Det finns skräckfilmer/serier som är barnvänliga. För lite äldre barn: Ghost Patrol, Goosebumps, Monsterjakt för barnvakter, Sagor signerade Grimm och Skräckhistorier. För lite yngre barn: Lilla spöket Laban, Mashas spökhistorier, Katthjältarna och Spökenas stad.

Dekorationer: Det är enkelt att bygga sina egna halloweenfigurer. Bygg ett skelett utifrån din egen kroppsstorlek av trä, klä på den kläder och fyll med löv. Sätt på en läskig mask. Vips har du ett monster som skrämmer slag på de som går förbi.

Pyssel: Måla prydnadspumpor. Linda en glasburk med en gasbinda, klistra dit roliga ögon och sedan har du en ljuslykta i form av en mumie. Bara fantasin som sätter gränser!