Frihetskänsla ute på isen

En naturupplevelse utöver det vanliga. Att glida ut på isen med långfärdsskridskor ger en svårslagen känsla av frihet.
– Den här glädjen får vi ingen annanstans. Det är lätt den mest fantastiska sporten att syssla med!

Det säger Torbjörn Westman, som är spindeln i nätet för LångfärdsSkrinnarna i Sydöst (LSS), ett kontaktnät där medlemmar från Friluftsfrämjandet på olika orter deltar.

Dagens förutsättningar på sjön Eckern med 20 centimeter is, någon minusgrad och strålande sol, kan inte bli mer perfekt. 

– Det blir inte bättre än så här. Eller ja, drömmen vore ju förstås om isen vore helt svart. Det är den innan snön kommer. Då ser man botten av sjön och bara hisnar, säger skridskoåkaren Johanna Berg. 

Torbjörn Westman berättar att han åkt långfärdsskridskor sedan han var liten. Hans erfarenhet kommer väl till pass när Långfärds­Skrinnarna i Sydöst samlas för att åka. Han är utbildad för att leda skridsko­turer inom Frilufts­främjandet.

Säkerheten först

För dem som sysslar med denna sport är säkerheten a och o. Till att börja med får inte isen vara under fem centimeter tjock, helst ska den vara tio centimeter. Rätt säkerhetsutrustning är också ett måste. Vattentätt förpackade kläder, en livlina, isdubbar och en ispik bland annat. Ispiken är en lång, vass stång som används för att göra hål i isen och se om det kommer vatten. 

– Kommer det vatten efter ett kraftigt hugg så har vi inte på isen att göra, säger Torbjörn Westman, som åkt långfärdsskridskor sedan han var liten och fallit genom isen ett par gånger.

– Har man åkt lika länge som jag, är det oundvikligt. Och det är otroligt kallt kan jag lova! Utan isdubbar hade jag aldrig tagit mig upp igen. 

Ett härligt häng på isen. På bilden syns: Hedvig Westman, Eva Holm, Katarina Alriksson, Per-Olof Sylvan, Torbjörn Westman, Johanna Berg och Sven Mikkelsen.

”Isen sjunger”

Torbjörn Westman spelar i den professionella kammarorkestern Camerata Nordica till vardags, något som han kan använda sig av på isen. 

– Vi brukar säga att isen sjunger när spänningar skapar sprickor. Via musikörat kan jag höra hur tunn isen är. En väldigt bra försäkring att ha. Men viktigast är nog att aldrig åka ensam. Vi tar ansvar för varandra. Med rätt sällskap och utrustning är det inte någon farlig sport, säger han.

Hittills har säsongen för bra is att åka på, varit över förväntan. Gänget i LSS brukar stämma träff över grupp-sms när väderförutsättningarna är bra och isen är rekad. De som vill hänger på och som mest har de varit 17 personer samtidigt. 

– Vi har lärt känna varandra på isen. Det är en härlig gemenskap och ett måste är fikan, säger Johanna Berg.

– Det är också väldigt skönt att komma ut och röra på sig. Säkerheten är viktig men det är klart att det är lite spännande att åka på is. Det är en del av tjusningen, säger skridskoåkaren Sven Mikkelsen. 

Säsongen för långfärdsskridskor brukar sträcka sig fram till mars, då solen gör isen mer porös.

Är du sugen på att testa sporten? Hör av dig till Torbjörn Westman på torbi61@gmail.com.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist