Serveess i rockärmen

Fyra racketsporter under samma tak ger en svårslagen bredd i utbudet. Oskarshamns äldsta idrottsförening, OTK, räds inte förnyelse och gör en satsning på den snabbt växande sporten pickleball. 

Ett nytt svenskt tennisunder är fortfarande en avlägsen dröm, men de senaste åren har racketsport i allmänhet fått ett rejält uppsving i hela landet. För ett par år sedan invigde Oskarshamns tennisklubb fyra nyrenoverade banor med hard court-underlag. Och på en av banorna finns målade linjer för såväl tennis som badminton och den nya sporten pickleball. 

– Det är en ganska okänd sport för oss i Sverige. Men i Vetlanda, där jag kommer ifrån, har pickleball blivit väldigt populärt med uppemot 70 utövare som spelar varje vecka. Vår förhoppning är att även oskarshamnarna ska upptäcka vilken rolig motionsform detta är, säger klubbens huvudtränare Tomas Carlsson, som själv har tagit två SM-medaljer i sporten varav ett guld. 

Pickleball är en förhållandevis ny sport i Sverige. Nu har den kommit till Oskarshamn.

Lätt att lära

Utmärkande för pickleball är att sporten är mycket lätt att lära sig. Därför lämpar den sig väl för exempelvis företagsevent eller som familjenöje. Tidigare vana av racketsport är en fördel, men absolut inget måste, och utrustning finns att hyra eller köpa på plats.

– Gillar du att spela tennis eller padel kommer du att älska pickleball. Enkelheten, intensiteten och duellspelet gör det till en rolig sport att utöva. Dessutom är den snäll mot plånboken, framhåller klubbchefen Tomas Andersson. 

Stark tennistradition

Vid sidan av satsningen på nya sporter och den hårda konkurrensen från annat håll, är tennistraditionen alltjämt stark i Oskarshamn. Klubben, som har cirka 220 medlemmar, bjuder in till hela fem tävlingar per år. 

– Våra tävlingar är en viktig nyckel i verksamheten. Likaså vår ungdomsverksamhet som i nuläget engagerar ett 60-tal barn. Men vi siktar definitivt på att öka på alla fronter och har som mål att vara en bred sportanläggning som är attraktiv för utövare i alla åldrar, betonar Tomas Andersson.  

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

Fakta

OTK

Oskarshamns Tennisklubb grundades 1898 och är Oskarshamns kommuns äldsta idrottsförening. Klubben bedriver verksamhet för alla åldrar och för alla ambitioner, från minitennis och tennisskola upp till tävlingsgrupper samt motionsgrupper för både vuxna som ungdomar och veteranverksamhet. Anläggningen, som ägs av klubben, har fyra inomhusbanor och fyra utomhusbanor med möjlighet att spela tennis, badminton, bordtennis och pickleball.