Julmagi – på riktigt

Carola och Ullis höjer medmänsklighet till en ny nivå. Tack vare deras insatser kan utsatta barn i Oskarshamn få möjlighet till en traditionell julafton med julklappar och julmat – även i år.
– Utan den hjälpen skulle det eka tomt under granen, säger en tvåbarnsmamma.

Vintern ser ut att bli tuff ekonomiskt för många, med höjda priser på el, bränsle, bolåneräntor och mat. Särskilt tufft blir det för dem som redan var utsatta sedan tidigare. 

– Vi har redan märkt att fler ansöker om vår hjälp. Och de som skänker pengar, skänker inte lika mycket. Det kommer bli besvärligt ekonomiskt för många framöver, konstaterar Carola Karlsson Göransson, som startade Carolas hjälpande hand för fyra år sedan. 

Blev nästan hemlös

Sedan en tid tillbaka har även Ullis Hilmersson axlat en större roll i den ideella föreningen och båda lägger hela sin fritid på att hjälpa barnfamiljer i nöd. Ofta är det sjukdomar eller andra oförutsedda omständigheter som gör att familjerna hamnat i en knepig situation med ekonomin och det blir tal om så kallade akutsök. 

Stadsmagasinet fick prata med två mammor i Oskarshamn, som av förklarliga skäl vill vara anonyma, som blivit hjälpta av Carolas hjälpande hand. Den ena, med två barn på 11 och 13 år, berättar att hon är utbränd och hemmavarande sedan en tid tillbaka. Pappans inkomst räcker precis till att betala räkningar och hålla hushållet flytande.

– Det finns tyvärr inte tillräckligt med pengar för det där lilla extra, så som julklappar till barnen. Det gör att vi känner oss ganska hjälplösa och ledsna. Men tack vare Carola och Ullis behöver det inte vara tomt under granen. Jag kan inte beskriva med ord hur tacksamma vi är. De är helt fantastiska och ger hopp om mänskligheten, säger hon.

Ordet hopp är även något som den andra mamman lyfter fram i samtalet med Stadsmagasinet. Hon har två barn i förskoleåldern och på grund av oväntade hälsoproblem har både hon och pappan blivit hemmavarande. Nu är situationen lite bättre, hon har en sysselsättning igen. Men pappan är fortfarande hemma på heltid och den totala inkomsten är låg.

– Vi har inte någon släkt vi kan vända oss till och får klara oss helt själva. Vi har dragit ner på det vi kan, men tyvärr ser det ändå inte ut att räcka till för julmat och julklappar. 

Hon berättar att när den ekonomiska situationen var som värst, var familjen på gränsen till att bli hemlös. 

– När myndigheterna brister är det så otroligt viktigt att samhället sluter upp. Carola och Ullis kämpar verkligen för dem som hamnat i en krissituation. Jag kommer ihåg vid ett tillfälle när ett av barnen fyllde år. Vi hade inte ens pengar till ingredienser för en tårta. Den ångesten som man kände som förälder… Då ryckte Carola och Ullis ut och dök upp med tårta, mat och presenter. Vi är dem evigt tacksamma, säger mamman.

Vädjan till företag

I november och december fokuserar Carolas hjälpande hand på att samla in julklappar och pengar till julmat och julklappar. 

– Vill du hjälpa till? Skicka en valfri summa via Swish 123 307 2196. Vill du hellre köpa en julklapp själv, så kommer vi att lägga ut önskelistor från berörda barn i vår Facebook-grupp. Julklappen lämnar du in på Hotel Post. Tillsammans skapar vi julmagi och får barn att känna att tomten kommit även till dem, säger Carola. 

Förra året fick 115 barn hjälp med julklappar och julmat. Eftersom söktrycket beräknas bli högt i år vill hon även skicka med en extra vädjan till alla lokala företag om sponsring, via exempelvis presentkort.  

– Julen kommer att bli tuff för många. Mardrömmen vore att inte kunna hjälpa alla som är i akut behov. Ta kontakt med oss om ni vill hjälpa ekonomiskt utsatta barnfamiljer, säger Carola Karlsson Göransson.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Hur och varför hjälper ni Carolas hjälpande hand? 

Caroline Forneheim, butikschef
ICA Maxi Oskarshamn:

– Vi tycker att det är ett bra initiativ som Carola har tagit. Många barn har det tufft och då kan vi hjälpas åt att göra det lite lättare för dem. Vi skänker på regel­bunden basis leksaker, blöjor, välling och annat som vi kan bidra med. Sedan är vi även med och stöttar på olika arrangemang som Carola anordnar. 

 

Kalle Josefsson, butikschef Coop ­Flanaden Oskarshamn:

– Vi hjälper till med allt från godispåsar till deras resor med barn till Astrid ­Lindgrens värld, till korv med bröd till hennes barn­kalas. I jul sponsrar vi även med matkassar. Carola gör ett viktigt och fantastiskt arbete. Vi motiveras av hennes driv att hjälpa andra och självklart vill vi vara med på detta. 

 

Henrik Eriksson, kommunikatör OKG Oskarshamn:

– Insatserna som ­denna förening gör är väldigt viktiga och kanske ­speciellt viktigt just nu. På Oskarsgalan i våras ­valde vi att dela ut priset Årets granne till ­föreningen Carolas hjälpande hand, för att vi anser att den är ett föredöme i humanitet. På plats valde vi också att stötta dem i praktisk bemärkelse och de använde pengarna till att anordna ett stort barnkalas på Parken Oskarshamn i oktober. 

 

Fredrik Rydersten, Lekia Oskarshamn:

– Carolas hjälpande hand är en viktig förening som värna om barnen och medmänskligheten. Sen är Carola är väldigt seriös i det hon gör. Hon är tydlig med vad hon behöver hjälp med och då hjälper vi till med att skänka varor och leksaker utifrån behovet. För mig är det en självklarhet att kan man hjälpa så ska man hjälpa.