Degbuss med många möjligheter

Från åsnetransport till foodtruck. Den gamla Peugeot J7:an som tidigare användes för att frakta djur i Provence har förvandlats till en rullande pizzeria med Figeholm som hemort.

När Mattias Hildung, som till vardags driver Figeholms Marin och Gesällbageriet tillsammans med sin hustru Mia, fick kännedom om den importerade skåpbilen från Frankrike såg han en mängd möjligheter.

– Framför allt tyckte jag det var en kul grej. Sedan såg jag även nyttan av att kunna använda den som foodtruck i olika sammanhang och som en förlängning av vår verksamhet i Gesällbageriet, förklarar han.

Att bilen redan fanns i Figeholm gjorde inte saken sämre. Mattias och Mias granne Björn Ohlsson hade hittat den tidigare åsnetransporten i Provence och mött upp ägaren i Tyskland för vidare frakt hem till Sverige.

Mia och Mattias Hildung ser stora möjligheter med Degbussen i sina framtida visioner kring utvecklingen av Figeholm.

Omfattande renovering

– Då var den fortfarande i originalskick som transportbil. Sedan påbörjade jag ombyggnaden med en stor serveringslucka samt dörrar och fönster. Och installerade även den stora gasoldrivna bakugnen, berättar Björn.

Någonstans på vägen falnade dock hans drömmar om en rullande matservering. I april förra året tog Mattias över projektet.

– Jag fortsatte på inslagen väg och gjorde färdigt resterande inredning. Nu har den bland annat två kylskåp, möjlighet att koppla in rinnande vatten och all övrig utrustning som behövs för att baka pizza, berättar han.

Stora visioner

Förutom att hyra ut den så kallade Degbussen till Foodtruck UF (läs mer om det rullande UF-företaget här nedan) är tanken att kunna använda den i samband med olika evenemang på såväl marinan som bageriet. Dessutom har Mattias och Mia långtgående planer för ytterligare verksamhet i Figeholm.

– Vår vision är att skapa ett centrum för både turister och kommuninvånare med bland annat restaurang, bageri, köksträdgård, olika aktiviteter och konserter. Om dessa planer blir verklighet kommer vår foodtruck bidra till att vi snabbt kommer igång och kan starta upp verksamheten, förklarar paret.

 

Peugeot J7  

En liten framhjulsdriven skåpbil som till­verkades i Frankrike från 1965 till 1980 med en total produktion på 336 220 fordon. J7 var tillgänglig i ett antal versioner och ­användes bland annat av svenska Televerket på 1970-talet. I dag är skåpbilarna eftertraktade bland de som vill bygga om dem till rullande bostäder.

 

Framgångarna med sitt UF-företag har gett Lo Hildung, Ellen Zetterling och Alva Nilsson blodad tand för framtiden.

Rullande succé

En rullande succé. De tre tjejerna i Foodtruck UF har rönt stor uppmärksamhet med sin bakugn på hjul.

Pizzamenyn rymmer allt från mera traditionella fyllningar med mozzarella och skinka till spetskål, rödbetor, pasta och pesto samt potatis och tångkaviar som serveras på en spröd pizzabotten baserad på surdeg.

– Vi har fått mycket uppskattning för våra olika pizzor och de egen­komponerade fyllningarna, framhåller Lo Hildung som driver UF-företaget tillsammans med kompisarna Ellen Zetterling och Alva Nilsson.

Förutom pizza bakar tjejerna även olika sorters bullar och bröd. Något som var mycket efterfrågat inför julhelgen.

 –Till våren är tanken att satsa mer på pizza och kunna vara på plats med Degbussen på exempelvis födelsedagsfester, kickoffevenemang och liknande tillställningar.

I höstas medverkade Foodtruck UF på Idénästet där de pitchade sin affärs­idé och vann sin grupp bland länets övriga UF-företag. Något som har gett tjejerna blodad tand inför framtiden.

– Vi slutar gymnasiet till sommaren och måste avveckla vårt UF-företag. Men vi har redan börjat prata om att starta ett vanligt företag och ­fortsätta med verksamheten, ­förklarar de.

Följ Foodtruck UF på Instagram: @foodtruck.uf eller boka dem via mail: foodtruckuf@gmail.com

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist