Latitud 57 höjer temperaturen

Både folkkärt och kreddigt. Att hitta den perfekta artistmixen till den breda publiken på Latitud 57 är en, minst sagt, komplicerad uppgift.
– I år har vi en svårslagen lineup, konstaterar festivalgeneral Christian Åberg nöjt.

När det legendariska Malmöbandet Wilmer X inleder den trettonde upplagan av den populära folkfesten på Brädholmen, som i år arrangeras den 7–8 juli, är Christian Åbergs förhoppning att själv kunna stå mitt i publikhavet och insupa atmosfären.

– Wilmer X har varit ett favoritband sedan ungdomen och det känns fantastiskt bra att få dem till Latitud och Oskarshamn. Jag skulle faktiskt vilja se alla artister vi har bokat till sommarens festival från publikplats. Men det lär nog vara omöjligt att hinna med…

Starkt startfält

Det starka startfältet till trots, som rymmer allt från nämnda Wilmer X till Miss Li, Johnossi, Moneybrother, Benjamin Ingrosso, Hooja och Maja Francis, samt en rad ytterligare artister som kommer att presenteras längre fram, betonar Christian Åberg att det har varit svårare än någonsin att spika programmet.

– Det beror dels på att de allra största och mest folkkära artisterna redan har stått på Latituds scen. I år har vi satsat på det lite yngre gardet och jag tycker att vi har lyckats få till en riktigt fräsch lineup som bör tilltala hela det breda publikspektrumet.

Ytterligare orsak är att många av de mest namnkunniga artisterna gjorde sina stora turnéer under förra sommaren, efter pandemiuppehållet, och inte är ute på vägarna i lika stor omfattning i sommar. Likaså krockar Latitud 57 med Coldplay, som spelar på Ullevi samma helg, samt en rad andra större evenemang runt om i länet under sommaren.

– Visst har vi en hel del konkurrens. Samtidigt tycker jag att vi har fått till en perfekt mix för en festival som ska locka både gammal och ung, konstaterar Christian Åberg.

Förutom sommarens imponerande artistuppställning pågår ett ständigt arbete med att förbättra festivalområdet. Utan att avslöja för mycket, då allt ännu inte är beslutat och klart, framhåller festivalgeneralen att det finns spännande planer på ytterligare uppdateringar.

– Det är satsning som omfattar hållbarhet och ska bidra till att locka en ännu bredare publik som vi snart hoppas kunna presentera, säger han.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Wilmer X

Fredag

När Wilmer X (då under ett mera­ ­obscent namn som senare ersattes med X) debuterade på Pildammsskolan i Malmö 1978 var det knappast någon som kunde förutspå att de 45 år och 1  000 spelningar senare fortfarande skulle stå på scenen. I höstas kom det senaste albumet som bjuder på lika delar rythm & blues och själv­häftande poprefränger.

 

Moneybrother

Fredag

Publikfavorit i Oskarshamn efter sina tidigare spelningar på Latitud 57 (2018) och Park 57 (2022). Det är 20 år sedan Anders Wendin debuterade som Moneybrother med albumet ”Blood Panic”. Har sedan dess fyllt på sin låtkatalog med både svensk- och engelsk­språkiga alster som förenar punk, soul och rock till såväl storslagen som intim
musikmagi.

 

Miss Li

Fredag

En artist i ständig utveckling och alltid aktuell på den svenska popscenen. Miss Li har gått från favorit hos de initierade till riksange­lägenhet och en av Sveriges mest folkkära och uppskattade artister. Hon har hyllats för sina nya låtar på svenska och kommer till Latitud 57 med en rad utmärkelser i ryggen.

 

Tennessee Tears

Fredag

Svensk countryduo bestående av Tilda Feuk och Jonas Hermansson. Allt startade genom ett låtskrivarsamarbete med Billy Burnette (Fleetwood Mac) i Nashville och de har sedan dess rest tillbaka dit flera gånger för att både skriva och spela in musik. Idag har de sin bas i Åseda, Småland men ser hela Sverige som sitt arbetsfält. Våren 2023 debuterade Tennessee Tears i Melodifestivalen med bidraget “Now I know”.

 

Maja Francis

Lördag

Genom sin medverkan i TV4:s ”Så mycket bättre” hittade Maja Francis en ny och bredare publik. Singeldebuterade redan 2015 och släppte sitt första fullängdsalbum 2021. Det bidrog till att hon positionerade sig som en av sin generations mest unika röster. Från Latitud 57:s scen lär hon bjuda på såväl egna låtar som tolkningar från ”Så mycket bättre”.

 

Hooja

Lördag

Hoojas megahit ”Banan melon kiwi & citron” har knappast kunnat undgå någon. Den osannolika och, i skoterutstyrsel, maskerade Gällivareduon har gjort rent hus på topplistorna under det senaste halvåret. När Hooja, och hans sidekick DJ Mårdhund, intar Latitud 57 kommer det med all säkerhet att bli välljudande allsång framför scenen.

 

Benjamin Ingrosso

Lördag

Vid sidan av sitt gedigna påbrå i nöjes­branschen har Benjamin Ingrosso skapat ett imponerande CV som rymmer allt från en förstaplats i Melodifestivalen, listtoppande album, eget tv-program och flera nomineringar i både P3 Guld och Grammis. I sommar står den hyllade artisten för andra gången på Latitud 57:s scen.

 

Johnossi

Lördag

Rått, högt, stort och dynamiskt. På scenen framstår John ­Engelbert och Oskar Bonde i Johnossi som betydligt mera än bara en duo. Med sin till synes outtömliga ­energi har de kallats ett av Sveriges bästa liveband. Med nytt album och succé i TV4:s ”Så mycket ­bättre” är Johnossi redo för Latituds stora scen.

 

Fake

Latitud 57:s eget husband med festivalgeneral Christian Åberg i spetsen behöver knappast någon närmare presentation. Partybandet, som har medverkat på samtliga Latitudfestivaler och firade 20 år under pandemin, kommer givetvis att bjuda publiken på en hejdundrande show med massor av populära hits även i sommar.