Så solar du säkert i sommar

Använd en hög solskyddsfaktor, applicera rikligt och smörj in dig flera gånger om dagen. Nu är sommaren här och solens UV-strålar är extra starka.
– Sunda solvanor gör stor skillnad för huden, säger Madelene Ivarsson, hudvårdsrådgivare på Apoteket Lejonet i Oskarshamn.

Speciellt viktigt är det att skydda barnens hud, som är känsligare än vuxnas. 

– I första hand ska barnen skyddas med tunna kläder och gärna keps eller solhatt. På synliga delar av kroppen skulle jag rekommendera minst 50 i solskyddsfaktor. Barn under ett år ska inte vara i solljus överhuvudtaget, säger Madelene Ivarsson.

Apoteket har ett stort utbud av olika former av solskydd, både lotion och i sprayform. Alla solkrämer för barn är vattenfasta. Vissa solkrämer har ett fysikaliskt filter, vilket innebär att det blir som en vit hinna där man smörjt – just för att se att hela kroppen är insmord. 

– Det är en smaksak vilket man föredrar. Vi brukar tipsa om ­Apotekets egna parfymfria sortiment av solkrämer. Där är ingredienserna noga kontrollerade och det finns inga farliga ämnen. Det är en säker och bra ­produkt till en bra peng, säger Ann-Charlotte Wirzén, även hon hudvårdsrådgivare på Apoteket Lejonet i Oskarshamn.

– Inte att förglömma är våra populära solstift som är till för ansiktet. Perfekt att ha i fickan för läppar, näsa eller öron, tipsar ­Madelene Ivarsson.

Viktigt att skydda sig

För en dag på stranden är det viktigt, både för vuxna och barn, att skydda huden ordentligt mot solen. Det behövs rikligt med solkräm och även om den är vattenfast är ett bra tips att smörja in dig åtminstone en gång till under dagen. Allt beror på om du badar ­mycket eller svettas rikligt.

– Vissa är väldigt känsliga för solen, medan andra tål den bättre. Men vi säljer inga solkrämer under 20 i solskyddsfaktor. Solen är stark, särskilt nu i början av sommaren. UV-strålarna kan ge solskador som kan utvecklas till hudcancer på sikt. Kom gärna in till oss om du har frågor om vilken solkräm som kan passa dig och din familj, säger Ann-Charlotte Wirzén. 

Text & foto: Kristin Wennerström

 

Smarta tips för barn i solen

• Undvik direkt solljus mitt på dagen
(11.00-15.00)

• Välj en vattenfast solkräm med minst 50 i solskyddsfaktor

• Skugga från ett lövträd ger ett bra skydd (motsvarande faktor 15)

• Använd tunna och luftiga kläder, snarare än att klä av

• Solhatt/keps samt solglasögon är bra