SBB skapar nya lägenheter

Fastighetsbolaget SBB har mycket på gång i ­Oskarshamn. I Havslätt har den ­förra ­förskolan Arken byggts om till ­bostäder. På Kyrkogårds­gatan 1 bygger SBB fem ­topp­moderna hyreslägenheter.

Intresset för lägenheterna på Eversgränd 7B, i de lokaler där Arkens förskola tidigare huserade, är stort. Två trerums­lägenheter och en tvårumslägenhet har skapats där. 

  Lägenheterna blev uthyrda blixtsnabbt när vi annonserade ut dem, säger Jolin Lejonqvist, ansvarig för ­uthyrning och administration vid SBB:s Oskarshamnskontor. 

Inflyttning på Eversgränd sker i juli. Lägenheterna på Kyrkogårds­gatan 1 beräknas stå klara för inflyttning under september 2023. I fastigheten skapas två tvåor, två treor och en lägenhet med fyra rum. 

Lägenheterna på Eversgränd och Kyrkogårdsgatan byggs med 2023 års standard. Köken är utrustade med integrerad mikrovågsugn och disk­maskin, och badrummen har tvättmaskin och torktumlare. SBB förser även delar av fastighetsbeståndet med solceller. I en första runda har åtta fastigheter valts ut. 

Så här ser standarden ut för ett kök
i en av SBBs renoverade lägenheter.

Hög servicenivå

En mycket central del i SBB:s arbete är information och service gentemot de boende. 

  Våra hyresgäster ska veta att de alltid är välkomna att höra av sig om det är några problem eller ifall de undrar över något, säger Jolin Lejonqvist. 

I mitten av maj i år ordnade SBB en hyresgästträff på kontoret på ­Verkstadsgatan 13. 

  Vi hade mycket god uppslutning. Det var en del allmänna frågor och det var också ett tillfälle för våra samarbetspartners att visa upp sig, säger förvaltare Peter Jansson. 

SBB:s båda servicetekniker Mikael Duvteg och Johan Palm, som är något av bostadsbolagets ansikten utåt, var också på plats vid hyresgästträffen. 

Sommarjobb för unga

Till sommaren 2023 har SBB anställt 13 feriearbetare i åldern 15 till 18 år. Sommarjobbarna kommer i första hand att arbeta med yttre förvaltning så som skötsel av grönytor. 

– Genom att erbjuda ungdomar sommarjobb, tar vi samhällsansvar, säger Peter Jansson, förvaltare. 

I Oskarshamnsregionen har SBB cirka 700 hyreslägenheter. De boende kan ta del av information via boende­appen Avy som kan laddas ned via App Store eller Google Play. I Avy finns sådant som hyresavier, elavtal, ­felanmälan med mera. 

Text & foto: Urban Löfqvist