Mingel i Inre hamnen

Upplev hamnens båtar och verksamheter på nära håll. Lördagen den 12 augusti arrangeras evenemanget Mingel i Inre hamnen.
– Det blir en fin avslutning på sommaren, säger Anders Lindh på Sjöfartsföreningen. 

Inre hamnen är en självklar mötes­plats för många människor. ­Området växer hela tiden med nya verksamheter, aktivitetsytor och ­bostäder. Bland annat Norra kajen som numera innehåller alltifrån padelbanor till olika idrottsplaner, en helt ny familjecentral och flertalet ­nybyggda lägenheter alldeles bredvid.

– Hamnen har blivit ett väldigt attraktivt läge och det är såklart roligt. Förr fanns ett evenemang som hette Hamnens dag och vi kände att vi ville anordna någon form av happening. Vi valde att kalla det Mingel i Inre hamnen, berättar Anders Lindh, som själv sitter som styrelseledamot i Sjöfartsföreningen. Föreningen planerar föredrag vid några tillfällen under ­dagen och program kommer att finnas i Attraktiva Oskarshamns evenemangs­kalender längre fram.

S/S Nalle, den vackra ångbåten som ligger förtöjd utanför Båt- och maskin­museet, firar 100 år i år och detta uppmärksammas förstås – bland annat genom att allmänheten välkomnas ombord den 12 augusti. Kustbevakningen har öppet hus på sitt fartyg i hamnen och Sjöräddningen kommer att i mån av tid ha öppen båt på Kustbevakningens område. Oskarshamns Roddklubb, som gjort en nystart, kommer att finnas i hamnen med sina båtar och också berätta om sin verksamhet.

Ideella krafter

Det blir kaffeservering på skutskrovet på Norra kajen, Sjöfartsföreningens båt- och maskinmuseum har öppet och restaurangerna Seglarhyllan, Bad­holmen och Aidis serverar godsaker. 

– Det blir en fin avslutning på sommaren där alla aktörer gör sitt. Det är mycket ideella krafter bakom detta för att det ska gå ihop. Missa inte heller vår snipaparad där personer från Sällskapet Oskarshamns Snipor (S.O.S.) visar upp sina snipor. Jag är en av dem, säger Anders Lindh.

Vad är tjusningen med just snipor? 

– Det är ren och skär njutning. De går inte speciellt fort men är otroligt charmiga. Det är lite picknickstuk över snipor. 

Verksamheterna den 12 augusti har öppet klockan 10–16. Det blir även en båtprylloppis utanför Båt- och maskinmuseet och en tipspromenad.

Text & foto: Kristin Wennerström

 

Båt- och maskinmuseum

Oskarshamns sjöfartsförenings båt- och ­maskinmuseum ligger i Oskarshamns gästhamn. Här får du uppleva ett stycke unik ­historia om varvet och Oskarshamn. Sommartid är det generösa öppettider och det finns massor av båtar, motorer och tillbehör att beskåda. Bland annat ångmaskinen som suttit i Gustavsbergs VII, tillverkad i Oskarshamn år 1912 med en effekt på 500 hk och en vikt på 14 ton.