Saltstänk ger krydda till läget

Attraktivt och havsnära. Planavdelningen på Oskarshamns kommun ger en uppdatering kring tre högaktuella projekt. I Inre hamnen, Påskallavik och Dragskär pågår arbetet med att utveckla tilltalande ytor nära vattnet.

Många oskarshamnare har följt stadsutvecklingsprojektet i Inre hamnen med spänning och sett hur padelbanor, lekplatser och promenadstråk vuxit fram. Sedan några veckor tillbaka är grävarbetet i gång för den andra och avslutande etappen av Hamntorget som ska vara klar i december.

– Vi fortsätter utvecklingen av Inre hamnen där fokus ligger på att skapa bra ytor för medborgarna och att berika platsen med liv och rörelse. Särskilt fokus just nu ligger på aktiviteter för ungdomar och målet är att skapa ett område på Norra kajen som inbjuder till spontanidrott och rörelse. Samtidigt ska det vara ett promenadstråk för alla där man kan strosa längs kajkanten och blicka ut över staden, berättar stadsarkitekt Erik Hjertqvist.

Förslag till utformning av Hamntorget etapp 2.

Fler tomter till Påskallavik

På Uddegatan i Påskallavik planeras det för nya bostadstomter på kommunens mark. Planen, som väntas vara klar för samråd i september, tillåter byggnation av villor, radhus eller flerbostadshus.

– Vi upplever att efterfrågan på tomter är stor i Påskallavik. Och det känns bra att kunna erbjuda ett läge som är centralt med närhet både till service och till havet, säger planarkitekt Lisa Hjelm.

Förslag till tomtindelning på Uddegatan i Påskallavik.

Förslag till tomtindelning på Uddegatan i Påskallavik.

Planeringsprocess för Dragskär

I Dragskär pågår en planprocess som ska möjliggöra för cirka 20 tomter på runt 1000 kvadratmeter styck. Arbetet påbörjades hösten 2020, på initiativ av privata fastighetsägare, och detaljplanen har varit ute på samråd under vintern.
En reviderad detaljplan väntas komma ut för granskning i oktober. Då kommer även en kompletterande naturinventering och en trafikutredning att vara gjord.

– Området har naturvärden och består av riksintresse och målet är att göra minimalt med intrång i naturen och karaktären, men ändå skapa nya attraktiva boendemöjligheter. Exploateringen kan komma att medföra ökad trafik och genom trafikutredningen kommer vi att få svar på vad det innebär, berättar planarkitekt Sarah Hassib.

Förslag till detaljplan i Dragskär inför granskning.

Lediga tomter

En lista över lediga kommunala tomter finns på kommunens hemsida oskarshamn.se. Där finns även en blankett för att anmäla sig till den kommunala tomtkön.

Text & Foto: Jonas Axelsson