Påtaglig Lodge-effekt

Rak. Påläst. Handlingskraftig. Och dessutom utrustad med en extrem näringslivserfarenhet. Det mesta tyder på att Moderaternas Lucas Lodge även i framtiden kan titulera sig ­kommunalråd.

Det är nästan exakt ett år sedan 38-åringen kastades in i den lokalpolitiska hetluften. Anledningen var att kommunalrådet Ingela Ottosson ville trappa ned på sina politiska uppdrag. Trots att Lucas Lodge var tämligen anonym på listan inför förra valet var moderatgruppen rörande överens om att han var rätt person för att gå i spetsen för den blå politiken. Med facit i hand ett smart drag. Lucas Lodge har redan satt avtryck i kommunpolitiken. Moderatvindarna i Oskarshamns kommun har alltså tilltagit.

– Om så är fallet är det givetvis mycket tillfredställande. Och ambitionen är förstås att göra ett bättre val än för fyra år sedan, säger han.

Lodge är noga med att understryka att det inte handlat om någon enmans-show. Att hela moderatgruppens medlemmar har jobbat på bra, var och en på sitt håll.

– Att jag kom in så snabbt i kommunalrådsrollen har jag mycket att tacka Ingela Ottosson för. Hennes hjälp var ovärderlig.

Hockey har hög prioritet hos familjen.

Ingen novis

Han var dock inte på något sätt politisk novis när han tillträdde kommunalrådsposten. I tio år, de senaste sex som ordförande, har han drivit på den moderata gruppen.

– Föreningsarbete i all ära men när chansen att påverka politiskt funderade jag inte särskilt länge.

Som kommunalråd är en av hans främsta uppgifter att öka kommunpolitikernas förståelse för näringslivet och vice versa. Ingen är bättre skickad. 38-åringens näringslivserfarenhet är mäktig. Lucas Lodge är så långt ifrån en politikerbroiler det går att komma.

Service som ledstjärna på Kråkan i fyra år. Ledningssystem och kvalité på Teq Engineering. Egen företagare i flyttbranschen. Lägg därtill erfarenhet från industri, bilförsäljning och Arbetsförmedlingen. Inte heller att förglömma högskolepoäng i bland annat organisation, ledarskap och juridik.

– Jag har plockat med de bästa bitarna från varje bransch. Den kunskapen är inte tung att bära…bara lite synd att jag inte kan dela den med flera.

Du är sprungen ur Be-Ge-sfären. Hade det inte varit naturligare med ett chefsjobb inom koncernen?

– Inte aktuellt just nu. Jag har valt att gå min egen väg. Fast inga dörrar är stängda.

Föräldrar väljer man inte. Fast det är ju lätt att fastna i begreppet ”född med silversked i mun” när det gäller dig?

– Titta på vad jag har gjort fram till för ett år sedan. Mer krokig väg än gräddfil.

Be-Ge-företagen har över tid gått riktigt bra. Får du inte del av utdelningarna?

– Inte en krona av den enkla anledningen att jag inte har några aktier. Mamma, hennes syskon och deras kusin och hans far står för aktieinnehavet. Störst vinst är att jag under min uppväxt i en företagarfamilj hela tiden fick lära mig nya saker om och kring företag och företagande, vid frukost, lunch, middag…tja mest hela tiden. 

Den här mandatperioden har Socialdemokraterna och Moderaterna regerat tillsammans. Jobbig resa?

– Inte speciellt. Sunt förnuft och Oskarshamns bästa har varit bra ledstjärnor. Men naturligtvis innebär samregerande att det blir frågan om kompromisser.

Samarbetet med kommunalrådskollegan Andreas Erlandsson?

– Jag har mycket stor respekt för honom. Han är mycket kunnig. Dessutom har det varit lärorikt att jobba i majoritet. Det är ett annat arbetssätt att sitta i opposition och argumentera för sina förslag utan att ta helhetsansvar.

Kan du tänka dig ett fortsatt samarbete?

– Dörrarna är öppna. Jag kan tänka mig att samarbeta med vettiga personer, som prioriterar sunt förnuft och Oskarshamns bästa.

Text: Mikael Petersson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Lucas Lodge

Ålder: 38

Familj: Sambo och två barn

Bor: Har villa i Amerika…Mysingsö

Husdjur: Hamstern Puck

Fritidsintressen: Båtliv och jakt

Ser på tv: Politiska debatter

Läser/lyssnar på: Just nu Håkan Nesser

 

Fem snabba

Skattehöjningen under ditt debutår som kommunalråd?

– Tragisk men den blev en frukt av en folk­omröstning. En ekonomi i balans är nödvändig.

Sänkt skatt under nästa mandatperiod?

– En ambition men vi går in i en tuff tid.

Hur viktig är IK Oskarshamn för platsen Oskarshamn?

– Klubbens marknadsvärde är högt. Just nu är klubben platsen Oskarshamns främsta adelsmärke. Det finns en hel del politiker som borde ta detta faktum till sig.

Arenabygget?

– Det är oerhört viktigt att vi får till stånd en byggstart så fort som möjligt. En ny arena ger goda signaler och ger platsen Oskarshamn ett lyft.

Hjärtefråga under den kommande ­mandatperioden?

– Integration. Just nu finns det 240 hushåll som inte är egenförsörjande. Genom riktade insatser ska den siffran i varje fall halveras. Språktest och utdrag ur belastningsregister måste bli ett krav vid nyanställning inom den kommunala omsorgen.