Karina syr färgglada kläder

Handsydda t-shirts för barn med mönster med munkar, dinosaurier eller pruttande hästar på. Kalsonger med ölglas, kanelbullar eller semlor på mönstret. Karina Sandell har onekligen hittat sin egna, unika nisch. 

Byggd av Karina! Så kallar Karina Sandell sina handgjorda kläder. I källaren hemma i Figeholm syr hon i första hand barnkläder. Det som först slår besökarna i ateljén är den enorma mängden färgglada tyger och plagg. 

– Många av de kläder som hänger här är gjorda av tyger från mindre svenska tillverkare, säger hon när hon visar runt i ateljén. 

Hon älskar att köpa in tyger och spenderar en del tid på nätet med att hitta tyger med vackra och spännande mönster. Tygerna får gärna vara ekologiskt tillverkade. 

– Vackra tyger är min svaghet, ibland tenderar jag att köpa in fler tyger än vad jag har avsättning för, säger hon med ett skratt. 

Hög kvalitet

Karina Sandell har alltid gillat att sy. Men när hon för ett par år sedan sydde en prinsessklänning åt en kompis barnbarn insåg hon att det fanns ett större intresse för hennes kreationer. Vänner och bekanta började höra av sig till henne med förfrågningar om hon kunde sy kläder åt deras barn. Och på den vägen är det. Med tiden har verksamheten utökats till att även innefatta lagningar, ändringssömnad, båtkapell och dynor. 

I ateljén på Riggaregatan i Figeholm har Karina Sandell en liten förbutik där delar av hennes kollektion finns till salu. 

– Innan pandemin sålde jag mycket på lokala marknader, så jag gläds åt att marknaderna nu börjar öppna upp igen, säger hon. 

På Facebook-sidan Byggd av Karina går det också att ta del av det färdigsydda utbudet och lägga en beställning.

– Den som vill ha ett plagg uppsytt efter sitt eget tycke och smak kan även komma hit och välja bland tygerna, säger Karina Sandell. 

Prismässigt ligger hennes kläder strax över de stora klädkedjornas. 

  Utan att skryta så kan jag säga att tygerna i mina plagg är av en helt annan kvalitet än de du köper i många butiker.

Hennes tre vuxna barn tillhör dem som verkligen har insett värdet av  mammas unika plagg. 

– Det enda de önskar sig julklapp och födelsedagspresent är att jag syr kalsonger till dem. Det ska inte vara några köpekalsonger där inte!

Text & Foto: Urban Löfqvist