Smart cykelsatsning med många fördelar

Bättre för miljön, plånboken och hälsan. Till hösten får kommunens tillsvidareanställda möjlighet att skaffa en cykel med bruttolöneavdrag, en så kallad förmånscykel. 

Som stor arbetsgivare har kommunen ett ansvar i att bidra till en miljövänlig och hälsosam livsstil. Genom detta hoppas vi att klimatpåverkan minskas och att fler gör det hälsosamma valet att ta cykeln, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande. 

– Det handlar om en mängd olika typer av cyklar. Vanliga cyklar, racercyklar, mountainbikes, elcyklar och lådelcyklar finns att välja på. Alla varianter finns i olika prisklasser. Just lådelcyklar är perfekt för hämtning och lämning av barn på förskolan, säger kommunens HR-generalister Malin Lundgren och Josephine Berg som haft hand om upphandlingen av cyklarna.

Gynnar miljön

Under två veckor i september kan alla fast anställda medarbetare i kommunen göra sin beställning och teckna avtal för en förmånscykel. Samma månad kommer företaget Greenbenefits, som vann upphandlingen, till Oskarshamn för att visa cyklarna som finns att välja på. Då erbjuds också möjligheten att provcykla de olika varianterna. 

– Vi satsar på detta för att öka cyklandet och på så sätt gynna en bättre hälsa och miljö. Den som väljer cykeln i stället för bilen sparar också pengar på bränsle. Även cykeln har ett förmånligt pris som är billigare än i butik, säger Malin Lundgren.

Beslutet om förmånscyklar är politiskt taget och faktum är att satsningen inte kostar något för Oskarshamns kommun, förutom arbetstiden för administrationen av löneavdraget. En förmånscykel innebär att en medarbetare hyr en cykel under 36 månader och betalar via ett bruttolöneavdrag. Därefter kan medarbetaren köpa ut cykeln för det då rådande marknadsvärdet eller återlämna den till leverantören. 

Tidigare har förmånscyklar beskattats för hela förmånen, men från den 1 januari 2022 finns en skattelättnad som gör att personen i fråga bara beskattas för den del av förmånen som överstiger 3 000 kronor under ett beskattningsår. 

– Det finns alla möjligheter att cykla till ganska mycket i vår stad och kommun. Jag hoppas att många medarbetare tar chansen att göra en insats för både hälsa och miljö, säger Josephine Berg.

Malin Lundgren (till höger) planerar att skaffa en förmåns­cykel och cykla till jobbet från Figeholm. Josephine Berg bor i ­Oskarshamn och cyklar redan till jobbet så ofta hon kan.

Cykla från Figeholm

Malin Lundgren och Josephine Berg ser redan ett stort intresse bland medarbetarna.

– Satsningen ligger helt rätt i tiden. Många har väntat på detta och vill beställa en cykel på en gång. Det blir ett beställningsfönster nu i september och även ett till våren, säger Malin Lundgren som själv tänker beställa en elcykel och cykla till jobbet från Figeholm framöver. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist