Imponerande storsatsning

Medan många andra medelstora orter tappar sin innersta centrumhandel, är det tvärtom i Oskarshamn. Coops mångmiljonsatsning är nu i rullning på allvar. Våren 2018 ska allt vara klart – inklusive de tre nya butikerna som Coop ger plats till.

Efter många år av planering är Coops stora ombyggnation äntligen påbörjad. Nu väntar en spännande tid för matbutiken, som kommer att hålla öppet under hela byggperioden. Första spadtaget togs av Kent Lundgren, ordförande i Coop Oskarshamn, Niclas Johansson, vd Coop Oskarshamn, Tobias Brink, platschef PGJ Bygg, Peter Wretlund, kommunalråd i Oskarshamn och Rolf Persson, kommunchef i Oskarshamn.

Den 10 januari togs det första officiella spadtaget för det som ska bli nya Coop i Oskarshamns stadskärna. En efterlängtad milstolpe i ett välplanerat projekt som stötts och blötts i tio år.
– Det känns fantastiskt spännande att byggnationen är i gång. Äntligen kan vi sätta fart på riktigt, säger Niclas Johansson, vd på Coop Oskarshamn m.o. ekonomisk förening, och nämner att det rör sig om en satsning i mångmiljonersklassen.
Först ut är själva utbyggnaden, som byggs som en trekant. Den gestaltas av tre huskroppar med glaspartier på sidorna. Byggnationen sker över Hantverksgatan och ett promenadstråk runt byggnaden leder besökarna till Flanaden-­entrén.
Samtidigt sker etapp ett av den stora parkeringen utanför (gamla rese­centrum).
– Coops satsning är en viktig del i hela vår stadsomvandling. Att den här delen i det stora pusslet går i lås känns väldigt bra, säger Peter Wretlund, kom­munalråd i Oskarshamn och får med­håll från kommunchefen Rolf Persson.
– En fungerande dagligvaruhandel är en viktig förutsättning för övrig handel. Att Coop dessutom släpper ytor för andra butiker stärker den centrala delen av centrum, säger han.
I samma veva byggs nämligen plats för tre nya butiker; en i ombyggnaden och två i den ”gamla” delen av Coop (en är klar hittills; klädkedjan Cubus). Matbutiken kommer, när allt är klart, ha ungefär samma yta som i dag. Dessutom ska Coop ha öppet under hela byggtiden, vilket är en utmaning förstås.
– Det är ett väldigt intressant projekt, särskilt med tanke på den pågående driften – det är inte som vilken nybyggnation som helst. Samtidigt känns det kul att få vara med och bygga. Det har ju pratats om det här väldigt länge, men det är nu det händer. Och fint kommer det att bli, säger Tobias Brink på PGJ Bygg, som har totalentreprenaden.
Senvåren 2018 beräknas allt vara klart – inklusive de tre nya butikerna.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Albert Chalmers

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.