Redo för blågul fest i öst

Väskan är packad, flaggan struken och matchtröjan nytvättad. Fotbollsfantasten och landslagssupportern Erik ”Sheriffen” Eriksson är redo för ännu ett mästerskap.

Erik ”Sheriffen” Eriksson är redo för ännu ett mästerskap.

– Den 18 juni ser jag Sveriges inledningsmatch mot Sydkorea på plats i ryska Nizjnij Novgorod. Det kommer att bli en riktig fotbollsfest, konstaterar han nöjt.
Bara en halvtimma efter att Sveriges VM-lottning var klar hade Erik matchbiljetten bokad och klar. Efter att tidigare ha följt Sverige på plats i EM såväl 2012 som 2016 var det självklart att även lägga VM 2018 till listan över bevittnade mästerskap.
– Tyvärr är det så otroligt långa avstånd och svårt att ta sig mellan matcherna i Ryssland så vi valde att fokusera på Sveriges inledningsmatch. Vi stannar sex dagar i Nizjnij Novgorod och hoppas få tag i biljetter till Senegal-Polen, berättar Erik som åker tillsammans med mästerskapsdebutanten Ted Gustavsson från Oskarshamn samt ytterligare två kompisar från Stockholm.
Förutom att heja fram Sverige till vidare avancemang ser Erik fram emot att få hänga med alla andra blågula fotbollssupportrar som tagit sig till Ryssland och Nizjnij Novgorod.
– Här hemma är vi svenskar ganska tama. Av erfarenhet vet jag att det är något helt annorlunda i samband med mästerskap. Då hör vi till de absolut bästa på att heja fram vårt landslag. Jag är övertygad om att det kommer bli en riktigt häftig uppladdning inför matchen, säger han och tillägger att det knappast lär bli tid för några andra upplevelser och sevärdheter.
– Nizjnij Novgorod är väl inte något ställe man hade åkt till som vanlig turist. Det är tydligen Rysslands femte största stad med 1,3 miljoner invånare. Vi har bokat hotell mitt i stan och lär nog enbart hålla oss till sådant som har med fotbollen att göra.
Sin egen fotbollskarriär i Rödsle BK avslutade Erik som 16-åring. Sedan har intresset odlats vidare genom Tipslördag på tv. Mästerskapspremiär på plats gjorde han vid EM i Kiev 2012.
– Efter det har det blivit en rad ytterligare turneringar och mästerskap för både U21 och landslaget. Det är en speciell känsla att vara delaktig i den festkänsla som uppstår på ett mästerskap som är svår att beskriva, säger han.
När det gäller Sveriges chanser i Ryssland tror Erik att de är ganska goda. Åtminstone fram till åttondelsfinalen mot Brasilien.
– Där blir det mest största säkerhet respass. Allt annat skulle vara väldigt förvånande.
Om han ska framhålla någon i den svenska VM-truppen så är det förbundskapten Janne Andersson.
– Han har lyckats få ihop ett riktigt bra lag utan någon speciell fixstjärna. Jag hoppas att det kommer att räcka väldigt långt.

 

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

ERIK ERIKSSON
Ålder: 33 år
Familj: Sambo Ida Edman
Bor: Lägenhet i Oskarshamn
Gör: Jobbar på ISS Kärnkraft
Fritid: Kollar på fotboll och tränar på gymOm ”Sheriffen”: Gjorde en brösttatuering med den texten. Sedan dess har det varit mitt artistnamn!

ERIKS FRÄMSTA MÄSTERSKAPSMINNEN:
Zlatans mål mot Frankrike i EM 2012
– Ett underbart skott på volley direkt i mål. Det var kört för Sveriges del. Men ändå gick han in och satsade allt. Jag stod på läkta- ren i kurvan bakom mål och bara skrek.

EM-guld för U21 i Prag 2015
– EM-finalen mot Portugal i Prag var en riktig nagelbitare. U21-landslaget hade tagit sig hela vägen till final och sedan avgörs allt på straffläggning där Sverige slutligen vinner.

Sverige-England i EM 2012 i Kiev
– Min första stora mästerskapsmatch med svenska landslaget. Även om Sverige förlo- rade var det en fantastisk känsla och otrolig dramatik att var med på läktaren.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.