Tobias har jeans i sitt DNA

Han är uppvuxen i klädbranschen och blev som 23-åring ägare till JC-butiken i Oskarshamn. För ett par år sedan tog Tobias Frick ett omvälvande steg och startade Jeansbolaget i Sverige AB som i dag har 25 fristående butiker över hela Sverige.
– Det har gått betydligt bättre än jag ens vågade drömma om, konstaterar han nöjt.

Tobias minns tydligt nyårsdags­morgonen 2016 när han tidigt traskade ner till Lilla Torget och plockade ner den tidigare butiks­skylten för att ersätta den med Jeans­bolagets logotype. Då hade planerna kring en helt ny butikskedja stötts och blötts under flera år.
– Det var ett stort steg. Pappa Clas var med och utvecklade dåvarande JC – Junior Center – i början av 70­-talet och det är ett företag som har funnits med under hela livet. Men de senaste åren kändes det inte bra. När jag kom hem efter ett möte med franschise­föreningens styrelse en sen höstkväll 2013 satte jag mig vid datorn och registrerade Jeansbolaget i Sverige AB. Sedan blev planerna allt mer konkreta fram tills 1 januari 2016 då jag, tillsammans med fyra tidigare kollegor från JC, sjösatte idén och 20 nya butiker öppnades över en natt.

Under årens lopp har det blivit allt mindre tid i butiken för Tobias Frick. Han är dock övertygad om att Philip Rosén och butikschef Victoria Rosengren tar hand om kunderna på bästa sätt.

Med efternamnet Frick och en pappa som är synonym med klädbutiks­branschen i Oskarshamn var fram­tiden mer eller mindre utstakad för den unge Tobias. Efter att ha jobbat på JC under i stort sett alla lov och ledigheter under skoltiden bestämde han sig för att göra något helt annat. Efter gymnasiet gick därför flytt­ lasset till Göteborg utan några som helst bestämda planer.
– Fast det dröjde bara några veckor så var jag anställd på JC-­butiken i Femmanhuset, säger han och skrattar.
Ett och ett halvt år senare var Tobias åter tillbaka i Oskarshamn som ansva­rig för jeansavdelningen i pappas affär. Så småningom gjorde han ytterligare ett försök att lämna klädbranschen då han mönstrade på ett kryssnings­fartyg i Singapore. Under sex månader fick han lära sig allt om service som bartender och vinkypare för fartygets celebra gäster.
– Sedan ringde pappa och undrade om det inte var dags att jag kom hem och tog över affären. Samtidigt hade jag insett hur mycket jag uppskattade närheten till natur och hav och att jag inte är någon storstadskille. 1995 blev jag ägare till JC i Oskarshamn.
Med alla erfarenheter, kunskaper och kontakter som Tobias och hans kolle­gor har samlat på sig under årens lopp kände han ingen direkt osäkerhet inför uppstarten av Jeansbo­laget där han även driver butikerna i Oskarshamn och Västervik.
– Vi var väl medvetna sedan tidigare om vad som inte funkar. Inom Jeans­bolaget ska all lönsamhet tillbaka till butikerna. I stället för franschise har vi samarbetsavtal, förklarar han.
Bolaget går också mot strömmen genom att enbart satsa på fysiska butiker. Från Kiruna i norr till Lödde­köping i söder.
– Det är tufft. Men vår styrka är att vara kompetenta och erbjuda service på högsta nivå. Vi ser och bemöter kundernas behov. Det bevisar inte minst butikspersonalen i Oskarshamn.
Redan från start var det bestämt att Jeansbolagets DNA skulle vara just jeans. Ett område Tobias kan på sina fem fingrar och absolut inte kommer att släppa.
– Att vara otroligt duktiga på jeans är en bidragande orsak till vår fram­gång. Samtidigt har vi många leveran­törer och ett brett utbud av kläder för alla. Jeansbolaget är ingen trendbutik – vi säljer varje­dags­kläder.
Tobias betonar att varje butik dessutom har möjlighet att anpassa utbudet efter den lokala marknaden. I Oskarshamn står barnkläder på tur att introduceras under november.
– Det känns som ett väldigt bra och efterfrågat komplement till vårt övriga sortiment som riktar sig till hela familjen, säger han.
Jeansbolagets ursprungliga mål om 50 butiker har reviderats under resans gång. Nu är fokus snarare att hitta rätt personer som passar in i konceptet. Tobias Frick konstaterar att det har gått över förväntan, långt över förvän­tan, sedan Jeansbolaget startade för knappt tre år sedan.
– Det har varit otroligt mycket jobb. Ibland även svårt att få ihop med familjeliv med två barn samt hus­ renovering. Men det var här och nu som gällde och jag valde att ta chan­sen. Vi har haft en utveckling som jag inte ens kunnat drömma om den där höstkvällen 2013.

Text:  Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

TOBIAS FRICK
Ålder: 46 år
Familj: Hustru Sonia samt sönerna Oliver, 8, och Joel, 6 år
Bor: Villa i Orrängen
Gör: Medgrundare till Jeansbolaget Sverige AB, äger och driver Jeansbolaget i Oskarshamn och Västervik
Fritidssysselsättning: Familjen, jakt och allt som har med trädgård och odling att göra; ”har nyligen mustat päron och äpplen”

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.