Tradition med levande krubba

Julspel med levande gestaltning av Jesusbarnet. Lucas Tingström, en månad gammal, har huvudrollen i familjegudstjänsten som traditionsenligt kommer att hållas i Kristdala kyrka på julafton.

Mamma Lena, som även har rollen som Maria, håller Jesusbarnet i ett tryggt grepp och passar samtidigt på att hålla ett vakande öga över tvååriga storasyster Elsa som är en av änglarna i krubban.
I resterande roller med allt från herdar och vise män till får och kameler finns barn och ungdomar från bland annat kyrkans After Schoolgrupp samt konfirmander och även några av församlingens musiker.
– Vårt julspel är en lång och uppskattad tradition som lockar många besökare till kyrkan på julafton. Det engagerar även flera av de yngre i församlingen, säger Ursula Mecke som är ledare för barnverksamheten och integrationsarbetet i Kristdala.
Tillsammans med kantor Milda Jonasson är hon ansvarig för julspelet. Det bygger på de traditionella julberättelserna från Bibeln med aktuella tillägg för att anpassa föreställningen till nutid. Som exempelvis flyktingsituationen i världen.
– Upplägget är väldigt enkelt för att alla ska ha möjlighet att vara med. Även de allra yngsta. Samtidigt är det viktigt att påvisa att julen inte bara handlar om tomten, betonar Ursula Mecke.
Familjegudstjänsten med julspelet, som hålls i kyrkan klockan 11 på julafton, vänder sig till alla. Inte minst ensamma vuxna som inte har någon att fira jul tillsammans med.
– Gudstjänsten på julafton är även en stund av gemenskap. Därför bjuder vi på fika, glögg och pepparkakor i kyrkan efter julspelet, förklarar Ursula Mecke.

FLER AKTIVITETER
Det här händer också i kyrkan under advent och julhelgen:
• 28 december kl. 18 – Julkonsert med kyrkokören, barnkörer samt musiker.
• 24 december kl. 23 – Midnattsmässa med kyrkokören. Julstämning med alla levande ljus i kyrkan tända.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.