Utmanande surfing på ändlös våg

De behöver inte jaga den perfekta vågen. Bakom den tungt lastade wakeboardbåten finns det alltid ett ändlöst svall.
– Det är underbart. Behärskar man bara tekniken kan man surfa hur länge som helst, säger Andreas Lengyel leende.

Tillsammans med hustru Julia samt kompisarna Tobias Bladh, Styrbjörn Holm och Andreas Johansson har han ägnat en stor del av sommaren åt wakesurfing. En typ av vågsurfing där man istället för att leta naturliga vågor surfar på svallvågen efter båten.

– Vi är ett gäng 40-plussare som har hållit på med wakebord och andra vattensporter på olika håll och med olika förutsättningar under många år. Inför sommaren bestämde vi oss för att testa wakesurf tillsammans. Det är alltid roligare att lära sig något nytt om man triggar och utmanar varandra, framhåller Tobias Bladh och de övriga nickar instämmande.

Gemensamt intresse för vattensport. Styrbjörn Holm, Tobias Bladh, ­Andreas Johansson, Andreas Lengyel och Julia Lengyel har hållit på med olika vattensporter under lång tid. Deras senaste utmaning är wakesurfing.

Propeller under båten

För att kunna wakesurfa krävs framför allt en båt som ger en ren och stor våg. Under i stort sett hela 00-talet tillhörde Andreas Johansson Sverigeeliten i wakeboard med bland annat ett JSM-silver och landslagsuppdrag som främsta meriter. I samband med detta investerade han i en riktig wakeboard-båt för att kunna träna i sina hemmavatten utanför Påskallavik. 

– Även om den har några år på nacken fungerar den fortfarande utmärkt för både wakeboard och wakesurfing. Den har en V8-motor på 325 hästkrafter med rak axel som innebär att propellern sitter under båten och inte utgör någon fara för den som åker efter, berättar han.

Andreas Lengyel och hans hustru Julia är inbitna surfare som har tillbringat de senaste vintrarna i San Diego. Som nyblivna wakesurfare kan de numera även surfa under sommarhalvåret i Oskarshamn. Efter en tungt lastad wakeboardbåt finns alltid den perfekta vågen.

Optimal våg

Med hjälp av ballasttankar som fylls med havsvatten får båten den rätta tyngden och balansen som i sin tur bidrar till att göra svallvågen högre.

– På moderna båtar kan man ställa in det automatiskt med några knapptryck. Vi har testat oss fram för att hitta den bästa viktfördelningen. Inför sommaren tillverkade vi även en så kallad wake shaper som fästs på sidan av båtskrovet och skapar en renare och bättre våg för wakesurfing, förklarar Styrbjörn Holm som tidigare har åkt mycket wakeboard tillsammans med Andreas Johansson.

High five! Styrbjörn Holm och Tobias Bladh ger prov på sina färdigheter med wakeboard på Nötöfjärden utanför Påskallavik.

Fastnade direkt

De senaste årens vintrar har Andreas och Julia Lengyel tillbringat i San Diego där de har surfat på naturliga vågor så ofta tillfälle har funnits. Att nu även kunna surfa under sommarhalvåret i Oskarshamn framhåller de som en fantastisk möjlighet.

– Jag började surfa hemma i USA som 18-åring och fastnade direkt när jag testade wakesurfing. Det bästa är att man aldrig behöver leta efter den perfekta vågen. Dessutom är det otroligt kul att kunna göra det här tillsammans och hela tiden lära varandra nya saker, säger Julia som ursprungligen kommer från Denver.

Proffs gav råd

I slutet av sommaren var hon och maken Andreas i Linköping och fick handfasta råd och tips av en professionell wakesurfare. I samma veva passade de även på att köpa ett par nya brädor som är speciellt anpassade för wakesurfing.

– Det är lite annorlunda att surfa på den korta våg som blir efter en båt. Genom att hela tiden samla på sig nya erfarenheter och ha bra utrustning blir det både enklare och roligare, konstaterar de samstämmigt.

Många nyfikna

Att wakesurfinggänget har kul när de utövar sin nya och relativt ovanliga hobby råder ingen tvekan om. Deras framfart på Nötöfjärden utanför Påskallavik väcker en hel del uppmärksamhet.

– Det är många som är nyfikna och undrar vad vi sysslar med när vi åker bräda efter båten utan någon draglina. De flesta blir dessutom ganska förvånade när de inser att det faktiskt går att vågsurfa i Oskarshamn. Även om det är på vågen efter en båt, säger Tobias Bladh som hoppas träffa på ännu fler wakesurfare i Oskarshamn till nästa sommar.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Wakesurf

Wakesurfing innebär att man surfar på vågen bakom en båt.

• För att starta använder man en kort wakeboardlina som slutar ett par meter bakom båtens akter. 

• Lite drygt tio knop brukar vara den fart som gör störst och renast våg. Dessutom hjälper det att lägga mycket vikt på den sida av båten som wakesurfaren ska surfa på. 

• Efter att ha kommit upp med hjälp av ­linan gäller det att hitta den plats på vågen som ger tillräcklig bärkraft.

• När man kan stå utan att använda linan som draghjälp är det bara att kasta in handtaget i båten och surfa på den ­ändlösa vågen.