Mulle hjälper barn värna om naturen

”Hej kollikokk!” Barnen på Skogsmulle och Skogsknytte har naturen som lekplats. Och ibland dyker även ­sagotrollet Mulle upp.
– Det är roligt att få vara ute i skogen, säger fyraåringen Johan Karlsson.

Intresset för Friluftsfrämjandets mulleäventyr har ökat för varje år sedan nystarten för tre år sedan. Nu står barn på kö för att vara med. 

– Jätteroligt förstås att intresset är så stort. Vissa äventyr blev fulla nästan direkt. Många uppskattar att upptäcka naturen tillsammans med sitt barn, säger Ellinor Kalmsjö, grenledare för barnverksamheten. 

Friluftsfrämjandet Oskarshamn anordnar äventyr för de allra minsta i form av Skogsknytte (2-4 år), Skogsmulle (5-6 år) och Strövare (7-9 år). På alla äventyr får någon av föräldrarna delta, på Skogsknytte ska de vara med. 

– Det är kul med en aktivitet vi kan göra som familj. Det är tredje terminen för Johan och han verkligen längtar till knyttet som är varannan söndag, berättar mamman Malin Karlsson.

Johan Karlsson, fyra år, älskar att vara med på Skogsknytte. Mamman Malin Karlsson tycker att det är roligt med
en aktivitet där hon kan följa med.

Träffarna börjar vid Hjortberget oavsett väder och med hjälp av lekar, pyssel och sånger lär sig barnen om naturen och att man ska vara rädd
om den. 

– Det handlar om att väcka en nyfikenhet. Att få komma ut i naturen redan som liten ger en värdefull start i livet och gör att det blir naturligt att vistas i skogen. Oavsett om vi spanar efter fåglar, letar svampar eller hoppar på stenar, får barnen en vana att föra sig i skog och mark. Naturen blir en lekplats, säger Adam Nilsson, ledare för Skogsknytte, och fortsätter:

– För min familj är det självklart med mulle. Båda mina barn deltar på äventyren och min fru är ledare i en annan grupp. Vi ville engagera oss i samhället på något sätt och vårt stora naturintresse i kombination med att vi vuxit upp med mulle, gjorde valet självklart.

”Hej Kolikokk!” ropar Love Eriksson, Olle ­Söderlund, Edwin Segerhjelm Caremalm, ledaren Ida Corneteg Larsson, Loke Svensson och Leo Alexandersson för att Skogsmulle ska komma fram.

Djurens vän

Med orden ”Hej kollikokk!” ropar barnen efter Skogsmulle, en sagofigur som är barnen och djurens vän i skogen. Han kommer för att leka, sjunga och berätta om naturen. För honom är det viktigt att äventyren i skogen är roliga, trygga, lärorika och utgår från barnens intressen. 

– Han lär ut hur barnen ska ta hand om naturen, djuren och insekterna. Bara för att man hittar en nyckelpiga kan man inte slänga med den hur som helst till exempel, säger Ellinor Kalmsjö som ringer in sin kontakt i telefonen vid namn ”Mulle” vid behov.

Adam Nilsson är ledare för
Skogsknytte och berättar att
äventyren i skogen handlar
om att väcka en nyfikenhet
för naturen.

Skogsmulle har samma uppdrag som Friluftsfrämjandet – ökad folkhälsa och livsglädje. Genom mulle-äventyren får barnen utforska, upptäcka och uppleva naturen på nära håll, men också springa, klättra och balansera på stockar och stenar. Alla tillfällen innehåller en härlig fikastund, ofta med varm choklad och mackor. 

– Det är roligt att få vara ute i skogen, säger Johan Karlsson, fyra år när han mumsar i sig sin macka.

Ellinor Kalmsjö, grenledare för barnverksamheten, välkomnar nya barn att vara med på vårterminens äventyr.

Gå på äventyr

I mars börjar vårens mulleäventyr. Anmälan sker via Friluftsfrämjandets hemsida från och med februari. Ett äventyr är på sex tillfällen och kostar 200 kronor plus medlemsavgiften till Friluftsfrämjandet.

– Säkra en plats för ditt barn på en gång. Vi kommer även börja med vuxenäventyr och dagsvandringar framöver. Håll utkik på hemsidan, tipsar Ellinor Kalmsjö.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fakta

Sagan om Skogsmulle

Trollet Skogsmulle föddes en stormig dag när det åskade och blixtrade. När stormen lättare lyste solen på en mossig sten och där låg Mulle. Skogens djur hjälpte honom att göra gröna ­kläder av lön och mossa, sydd med spindeltråd. Han gjorde sig en hatt av näver och orren gav honom en fjäder att sätta i hatten. Fjädern blev smutsig varpå Mulle torkade av den på en ­lingontuva. Den blev då vackert röd. Sagan skrevs av Gösta Frohm, som var verksamhetsansvarig för Friluftsfrämjandet på 1950-talet. 1957 startades de första skogsmullekurserna för barn. 

 

Fakta

Friluftsfrämjandet Oskarshamn

Oskarshamn var på 1980-talet Friluftsfrämjandets största lokalavdelning i Sverige. Men intresset falnade och verksamheten lades på is. För några år sedan startades det upp igen på initiativ av en handfull engagerade friluftsmänniskor. Nu står barnen på kö för att vara med. Dock behövs det fler personer som kan tänka sig att ställa upp ideellt som hjälpledare. Är du sugen? Ta kontakt med Ellinor Kalmsjö på ellinorkalmsjo@gmail.com.