Gammaldags känsla med elegant touch

Att iordningställa sitt drömhus är en kamp värd mödan. I alla fall om man frågar Johan Persson och Gabriella Jonsson. Nu har de äntligen kunnat flytta in i drömhuset Humlekärrshults Gård. 

Det känns så skönt verkligen. När vi flyttade in tog vi en hel vecka där vi inte gjorde någonting med huset, säger Gabriella Jonsson.

Innan dess var det åtta månader ihärdigt arbete som gällde, utöver ordinarie jobb, träning och övriga fritidsintressen. Många sena kvällar har det blivit, inte minst med tanke på att de gjort nästan allt själva. 

– Helt otroligt att vi är här nu. Det har inte varit en spikrak väg, med många utmaningar under resans gång och leveransförseningar av bland annat kaklet till badrummet. Men så här i efterhand känns det ändå lätt värt det. Vi hade gjort samma sak igen, säger Johan Persson.

Och faktum är att badrummet, köket, vardagsrummet och sovrummet i princip är färdigt. Badrummet är 20 kvadratmeter stort, i vitt kakel och klinker med guldfärgade blandare till dusch och badkar. Badkaret har även guldfärgade lejontassar. I badrummet ryms också tvättstugan.

Badrummet går i vitt och guld. Väggarna är till hälften kaklade och badkaret med lejontassar har en utsikt över åkern utanför. Än så länge saknas duschdörrar, spotlights och några lister.

Egenskapad kommod

– Det gamla köket har blivit badrum. Vi ville ha en gammaldags stil och valde att bara sätta kakel på halva väggarna. Kommoden är ett gammalt skåp som vi sågat av på höjden och målat om. Älskar badkaret. Här kan jag ligga och titta ut på åkern genom fönstret, säger Gabriella. 

I normala fall gör paret allt själva men just ytskiktet i badrummet lejde de bort till licensierade hantverkare. 

– Vissa saker är det värt att köpa in folk till. Då har vi alla garantier och försäkringen gäller om det händer något. Därför blev det också husets dyraste rum, men det får det vara värt, säger Johan, som själv jobbar som snickare på Åkessons Bygg.

Vardagsrummet och sovrummets fiskbensparkett, som består av tusentals ekstavar som paret själva fogat ihop, pryds nu av möbler. Och med återanvända pardörrar från andra delar av huset, till både kök och sovrum, skapar paret även här en gammaldags känsla. 

Det lindblomsgröna köket med gröna luckor och gulddetaljer ger en gammaldags känsla, likaså den ovanligt breda ugnen och fläkten. Paret gillar ­inredning och alla saker är noga utvalda för att passa in i köket. Ni kan följa Gabriella och Johans renoveringsresa på Instagramkontot @humlekarrshultsgard.

Återanvända pardörrar

– Köket blev i lindblomsgrönt till slut. När Johan kom en dag så hade jag målat hela köket. Som tur var tyckte han om det, säger Gabriella.

– Allt du gör blir fint, det är bara att köra på, svarar Johan.

De bestämde tidigt att även köksluckorna skulle vara gröna. Precis som i badrummet är blandaren guldfärgad och tanken är att hitta knoppar eller handtag i guld. Den svarta och ovanligt breda Lofra-ugnen och Smeg-fläkten sticker ut på ett gammaldags och elegant sätt. 

– Min tvillingbror skojar med mig och undrar om vi verkligen behöver en så stor ugn för att värma Gorbys-piroger. Vi kanske inte är så jättebra på att laga mat, säger Johan med ett skratt.

Ny energi

Det är en del småpill kvar på entréplanet men skillnaden nu när paret bor i huset, är att de kan välja mer vad de vill satsa på för stunden. Det väsent-liga är gjort. Och det i sig har gett dem mer energi för kommande projekt. Övervåningen är fortfarande kvar, likaså trädgården, byte av fönster och bortplockningen av eternitfasaden.

– Det är nästan pinsamt hur det ser ut på utsidan. Men vi kan inte göra allt på en gång, det får bli till sommaren och hösten. Nu försöker vi njuta lite av livet också, säger Gabriella med ett leende. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fakta

Gabriella Jonsson

Ålder: 23 år

Bor: Humlekärrshults Gård

Gör: Arbetar som socialsekreterare

Fritid: Odling och trädgård

 

Johan Persson

Ålder: 30 år

Bor: Humlekärrshults Gård

Gör: Snickare

Fritid: Spelar fotboll i IFK Oskarshamn