Anrik 150-åring satsar framåt

150-årsjubilerande Gustafssons Uthyrning lever inte på gamla meriter.
– Vi satsar för fullt på framtiden, säger Tomas Gutekrans som är femte generationen i familjeföretaget.

Han hyser dock inga förhoppningar om något större firande under jubileumsåret med tanke på rådande pandemi. Däremot kommer kunderna att märka av det på olika sätt.

– Under hela 2021 kommer vi att uppmärksamma att vi har jubileum genom att sänka priset till 150 kronor per dag på olika säsongsprodukter varje månad. Under april är det en 500–kilos markvibrator som är kunderna kan hyra till jubileumspris, förklarar Tomas och tillägger att det även pågår en föryngring av maskinbeståndet.

– Vi håller på att byta ut våra skyliftar, grävmaskiner och vältar för att kunna erbjuda ännu bättre uthyrningsprodukter, säger han.

Historien om Gustafssons Uthyrning inleddes 1871 när Carl-Magnus Gustafsson flyttade från Vissefjärda till Oskarshamn för att söka lyckan som stenarbetare. Bland annat hade han uppdraget att bygga husgrunder till banvaktarstugorna längs järnvägen Oskarshamn–Nässjö. Stenhuggeri, och så småningom bergsprängning, gick sedan i arv inom familjen ända in i modern tid. 

 

Under 1970-talet gick affärerna inte alltid lysande. 1975 började företaget därför att hyra ut de maskiner man hade. Det ledde till att maskinuthyrning blev en del av verksamheten tillsammans med -bergsprängning.

– Pappa höll på med bergsprängning till mitten av 1980-talet innan vi blev en renodlad uthyrningsfirma i kombination med hydraulservice, berättar Tomas.

Han är själv mer eller mindre uppvuxen i företaget och tog över verksamheten för ett tiotal år sedan när pappa Anders började trappa ned på sitt engagemang. Under årens lopp har Gustafssons Uthyrning startat filialer i både Västervik och Vimmerby. Idag består kundkretsen av cirka 80 procent företag och resterande privatkunder.

– Vi hade rejält uppsving under förra året när många passade på att fixa hemma. Genom att fortsätta vår satsning på att hela tiden bli ännu bättre ser vi positivt på framtiden, säger Tomas Gutekrans.

TEXT MIKAEL BERGKVIST FOTO CURT-ROBERT LINDQVIST

 

Gustafssons Uthyrning

Komplett leverantör av hyresmaskiner samt hydraulverkstad med Kalmar läns största utbud av hydraulslang och kopplingar. Depåer i Oskarshamn, Västervik och Vimmerby.