Ansök om bygglov med kompletta handlingar

Nu är det hög tid att söka bygglov inför sommarens ­projekt. Tjänstemännen på samhällsbyggnadskontorets byggavdelning finns tillgängliga för att bistå med väg­ledning, tips och råd.
Deras främsta uppmaning är att alltid skicka in kompletta ­handlingar från början.

Du som ska bygga nytt eller bygga till behöver i de flesta fall ett bygglov från kommunen. Men det finns några populära regler, de så kallade attefallsåtgärderna, som medger byggande av komplementbyggnad om högst 30 kvadratmeter, högst två takkupor, eller tillbyggnad på högst 15 kvadratmeter bruttoarea utan bygglov. Det krävs inte heller bygglov för att i ett enbostadshus inreda ytterligare en bostad.

– Däremot krävs anmälan till samhällsbyggnadskontoret och startbesked innan du påbörjar arbetet. Och attefallsreglerna gäller endast för den som har ett en- eller tvåbostadshus, förklarar byggnadsinspektör Linda Johansson. 

Kortare handläggning

Den förenklade processen gör att attefallsåtgärder har kortare handläggningstid än bygglov. De flesta åtgärder är också billigare än motsvarande bygglovsansökan. 

– En annan fördel med attefallsreglerna är att de tillåter byggande även om du redan uppnått den byggrätt som finns i detaljplanen. En attefallsbyggnad kan dessutom uppföras på prickad mark, framhåller Linda Johansson. 

Den lagstadgade handläggningstiden för bygglov är tio veckor. Väntetiden varierar dock från ärende till ärende, ofta beroende på om remissinstanser som till exempel Länsmuseet eller Trafikverket behöver vara med och tycka till. 

– Exempel på vanliga sommarprojekt är att byta fönster, tak och kulör på sitt bostadshus. Sådana fasadändringar kan vara bygglovspliktiga. När det gäller fasadändringar så uppskattar vi om man mailar oss ett foto, för att vi snabbare bedömning om åtgärden är bygglovspliktig, förklarar bygglovshandläggare Frida Stenmark

Spara tid

Bästa sättet att snabba på sitt ärende är att skicka in kompletta handlingar från början. Därför rekommenderar samhällsbyggnadskontoret att ringa eller mejla för att räta ut eventuella frågetecken innan själva ansökan eller anmälan – det sparar tid för alla inblandade.

– Ibland kan det vara snårigt med alla regler, men då finns vi här för att vägleda kommuninvånarna. Är man osäker på något får man gärna höra av sig till oss, betonar Frida Stenmark. 

Inventerar lokaler

Utöver att vara bygglovshandläggare är Frida Stenmark också tillgänglighetskonsulent. Sedan i -höstas leder hon arbetet med att inventera cirka 120 publika lokaler i Oskarshamns centrum. Hittills har ett 20-tal butiker och restauranger granskats. 

– Jag tittar på hur förutsättningarna ser ut på respektive plats och har sedan en dialog med fastighetsägaren och verksamhetsutövaren om vilka åtgärder som kan behövas. Det kan exempelvis handla om tunga dörrar, höga trösklar eller bristande skyltning. Fastighetsägaren, eller i vissa fall verksamhetsutövaren, är skyldig att avhjälpa enkla hinder och det är oerhört viktigt att vi gör den här inventeringen för att säkra allas möjlighet att delta i det offentliga rummet, säger Frida Stenmark.

Dessa regler gäller retroaktivt, det spelar alltså ingen roll om byggnaden är gammal eller ny om enkelt avhjälpta hinder påträffas. Frida Stenmark framhåller att god tillgänglighet är ett enkelt sätt för näringsidkare att bredda sin kundkrets. 

– När det gäller framkomlighet är det kanske framför allt rullstolsburna som många tänker på. Men föräldern med barnvagnen eller personen med ”dramaten” har också nytta av att till exempel nivåskillnader är avhjälpta med ramp eller att tunga dörrar är försedda med dörrautomatik. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fakta

Så här kontaktar du samhälls­byggnadskontoret:

E-post: sbk@oskarshamn.se

Tel bygglovshandläggare: 0491-887 30

(telefontid mån–tors 09.30–11.30)

Tel byggnadsinspektör: 0491-880 00
(anmälningsärenden)

 

Den nya broschyren ”När du ska bygga” finns att hämta på Servicecenter och är full av matnyttiga tips. Broschyren finns även i digital form på
www.oskarshamn.se.

Bygglovsprocessen – steg för steg

1. Behöver du bygglov? Det beror på vad det är du vill göra och var du ska göra det. Känner du dig osäker på om du behöver ansöka om bygglov är du välkommen att ta kontakt med byggavdelningen.

2. Beställ nybyggnadskarta. Ska du göra en nybyggnad krävs det oftast att du har en nybyggnadskarta som du kan beställa på kartavdelningen på samhällsbyggnadskontoret. Nybyggnadskartan visar detaljplanens bestämmelser som exempelvis hur högt du får bygga samt hur mycket. 

3. Lämna in din ansökan. Blanketter hittar du på www.oskarshamn.se. Var noggrann när du fyller i ansökan så att den är komplett, då blir handläggningstiden kortare. Det är också viktigt att du tillsammans med din ansökan bifogar ritningar. 

4. Handläggningstid. När ansökan är komplett gör samhällsbyggnadskontoret en ­bedömning för att se om den stämmer överens med gällande detaljplan och omgivningen. Enligt lag har du rätt att få besked inom tio veckor med undantag för de mer komplicerade ärendena, där du får besked inom 20 veckor. 

5. Bygglovsbeslut. Ett beviljat bygglov innebär att din ansökan är godkänd. Var noga med att inte påbörja ditt arbete förrän du tilldelats ett startbesked. En lovpliktig åtgärd får inte, trots att ett startbesked getts, påbörjas tidigast fyra veckor efter det att bygglovsbeslutet har kungjorts i post- och inrikestidningar. 

6. Tekniskt samråd. Ska hållas för de flesta åtgärder där det behövs en kontrollansvarig. 

7. Startbesked. För att få påbörja ditt byggprojekt krävs ett startbesked. Vid enklare ärenden där det inte krävs något tekniskt samråd kommer startbeskedet samtidigt som ditt bygglov. 

8. Utstakning. I samband med startbesked tas det även beslut om det behövs ­utstakning. En utstakning gör man innan själva byggarbetet påbörjas och innebär att läget av en ­byggnad eller anläggning märks ut på marken enligt bygglovsbeslutet. 

9. Arbetsplatsbesök. Byggnadsinspektören kontrollerar bland annat att kontrollplanen
och bygglovet följs. 

10. Slutsamråd. När ditt byggprojekt nästan är klart ska du i god tid meddela din kontrollansvarige detta så att ett möte kan bokas in med byggnadsinspektören. På slutsamrådet ska byggherren redovisa att bygglovet har följts och att kontroller enligt kontrollplanen har utförts.  

11. Slutbesked. När alla förutsättningar är uppfyllda får du ett slutbesked av byggnadsinspektören. Tänk på att byggnaden eller åtgärden inte får nyttjas innan du har fått slutbeskedet. 

Från broschyren ”När du ska bygga” som återfinns på www.oskarshamn.se.