Sandras vision fångar bankens essens

Den genuina sparbankskänslan, där både kunden och bygden är i fokus. Sandra Pettersson vet vad hon brinner för. I april började hon som ny privatmarknadschef på ­Häradssparbanken i Mönsterås. 

Det känns fantastiskt roligt att börja på Häradssparbanken. Samtidigt har jag en lång erfarenhet inom just sparbank, så jag känner mig trygg i min nya roll, säger 38-åringen. 

Sandra Pettersson ersätter Robert Schöttke som varit privatmarknadschef i 15 år. Han behåller dock sina uppdrag vad gäller varumärkesbyggande och marknadsföring ett tag till. 

– Jag har haft lite dubbla roller och älskar de kreativa delarna som följer med jobbet. Så därför fortsätter jag i några år till med det. Men jag har största förtroende för Sandra som blir chef över medarbetarna och jag kommer stötta henne till 110 procent, säger han.

– Jag hoppas komma in med andra vinklar och egenskaper som gör att vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Att Robert fortsätter vara kvar i banken ser jag som en ynnest och en stor fortsatt tillgång för banken, säger Sandra.

Sandra Pettersson är uppvuxen i Vimmerby och älskar att Häradssparbanken engagerar sig i bygden på olika sätt.

Gedigen bakgrund

Sandra Pettersson kommer senast från Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank, där hon var affärschef. Hon har också bland annat arbetat som privatrådgivare med personalansvar. 

– Det har blivit flera olika sparbanker genom åren. Det är också där jag hör hemma. Jag brukar säga att jag är sparbank från början till slut, säger hon med ett leende. 

Sandra Pettersson är född och uppvuxen i Vimmerby. Till en början tänkte hon utbilda sig till socionom, för att hon tycker mycket om att hjälpa människor och att göra gott. 

– Men sommarjobb fem somrar i rad på Vimmerby sparbank, fick mig att fundera. Det finns många sätt att hjälpa människor på. Genom åren har jag fått hjälpa många familjer till god ekonomi med en stabil buffert inför framtiden. Något som varit extra roligt är att hjälpa till med finansiering till kundernas drömboende och sedan få följa dem i livet, säger hon.

Kunden i fokus

Att ha en nära relation till kunden är också ett av Häradssparbankens kännetecken. Här är kunden alltid i fokus. 

– Det arbete man lägger ner, ger mångfald tillbaka. Kundmötena i -sparbanksvärlden genom åren har gett mig så mycket energi. Privataffären är min stora passion och intresse. Det hoppas jag kunna förmedla till medarbetarna på Häradssparbanken och hjälpa dem att fortsatt leverera rådgivning i världsklass. 

En sparbank skiljer sig från storbankerna genom att den saknar ägare och därmed också vinst-intresse. I stället för att dela ut bankens överskott till ägare, stannar kapitalet kvar i banken som på olika sätt hjälper Mönsterås som kommun att blomstra. 

Häradssparbanken har exempelvis arrangerat Allsång på torget i tio år. Under pandemin gick banken i stället in med stödaktiviteter som Ipads till äldreomsorgen och fri hemkörning i handeln.

– Det känns så häftigt att vi engagerar oss i bygden på riktigt. Det är också en av anledningarna till att jag vill jobba på just en sparbank. Att verka för de mindre orterna och landsbygden, är otroligt viktigt för mig. Jag är ingen storstadstjej, utan vill arbeta för den genuina sparbanks-känslan som gör sitt för både kunden och bygden, säger Sandra Pettersson.

 

Sandra Pettersson

Ålder: 38 år

Bor: Västervik

Familj: Sambon Adler, barnen Penny, 6 år och Molly, 3 år, hunden Hugo

Gör på fritiden: Umgås med familjen, ­matlagning och bakning 

Aktuell som: Ny privatmarknadschef på Häradssparbanken

 

Den tidigare privatmarknadschefen Robert Schöttke går i pension och ser fram emot att ha tid för att exempelvis måla huset.

Det bästa av två världar

Den tidigare privatmarknadschefen Robert Schöttke går i pension, men fortsätter hjälpa banken på olika sätt. Samtidigt får han tid över för en av sina favoritsysslor – att pyssla med huset.

– Nu är jag 64 år och det är dags att lämna. Men jag lämnar inte helt. Jag brinner för varumärkesfrågor, marknads­föring och evenemang, så därför känns det inspirerande att kunna kombinera pensionen med att även i fortsättningen hjälpa banken med detta, säger Robert Schöttke, som fortsätter som marknadsansvarig på deltid. 

Under sina 15 år på Häradssparbanken har Robert Schöttke varit med om mycket. Bland annat har han ­startat upp och jobbat med ­inspirerande föreläsningar så som Mattias Klum, Christer Fuglesang och Renata Chlumska. 

Äntligen allsång igen

Men det kanske allra största har varit Allsång på torget, som ­arrangeras för elfte gången. Allt ­startade 2010 när Häradssparbanken firade 100 år. Aktiviteterna blev väldigt lyckade och positivt mottagna. 

– Efter två år med pandemi är det äntligen dags för allsång igen! Den 20 juli bjuds det på allsång mixat med rikskända och lokala artister. I år blir det en kombination med sommarmarknad. Samtidigt startar vi upp en musikfestival på Oknö den 2 juli, berättar Robert Schöttke. 

Den kreativa delen med jobbet är det som driver Robert Schöttke att fortsätta sitt engagemang. Men pensionen öppnar också upp för andra kreativa sidor. Så som att snickra och måla huset samt sommarstugan. Trädgårdsarbete tycker han också är kul.

– Det ska bli skönt att få mer tid över för sådant. Men också att få mer tid för hustru, barn och barnbarn. Kanske resa lite mer och börja träna också så jag bibehåller hälsan. Jag kommer få det bästa av två världar, säger Robert Schöttke nöjt.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist