Lokal insats för bygdens bästa

Ett stort aktivitetscenter för hela familjen. Succé för Musik- och fordonskvällarna. Och snart arrangeras Skördefesten. Med ideella krafter håller Kristdala samhällsförening bygden levande.
– Dessutom har vi roligt under tiden, säger ordföranden Mats Ström. 

Discgolfbana med nio korgar, en större grillkåta, en multisportrink, boulebana och basketkorg. Snart också aktivitetsytor för både yngre och äldre barn, med bland annat cykelbana och lekstuga. Till våren beräknas Dämmen-projektet på Kristdala spontanidrottsplats vara färdigt för invigning. 

– Samhällsföreningen fick till sig projektet i höstas och vi har kommit långt. Discgolfbanan är snart färdig, det är bara några utslagsplatser som kompletteras. Grillkåtan byggde vi alldeles nyligen. Det kom runt 15 personer från föreningen och den blev klar på en dag, vilket är helt otroligt. Sen grillade vi på kvällen och hade jättetrevligt, berättar Mats Ström.

Simon Thunberg började bygga på discgolf­banan i höstas och nu är den nästan klar.

Ny aktivitetsyta

Dämmen är ett naturområde beläget centralt i Kristdala, med en stor asfalterad grusplan där bland annat den årliga marknaden hålls. Tanken är att skapa en aktivitetsyta för hela familjen, på bästa plats – mitt i Kristdala.

– Först var tanken att bygga en padelbana, men det blev till slut en discgolfbana. Det passar alla åldrar, även barn och äldre. Jag spelar discgolf själv och det är väldigt kul. Likt golf är man ute i naturen men spelar med discar i stället för klubbor. Det tog ett tag att röja marken och få till en bra bana, men vi är nöjda med hur det blev, säger 32-årige Simon Thunberg, initiativtagaren till discgolfbanan och medlem i samhällsföreningen. 

Dämmen-projektet är inte det enda som Kristdala samhällsförening sysslar med. I sommar har föreningen arrangerat fyra mycket uppskattade musik- och fordonskvällar. 

– Så mycket folk som kom har vi aldrig med om tidigare. Det var över 100 fordon varje gång och väldigt många besökare. En succé helt enkelt, säger Ingrid Thornberg, även hon medlem i föreningen.

Sådana stora evenemang kräver också en hel del ideellt arbete för att få allt att rulla. 

– Vi är runt 25 personer som aktivt hjälper till, men vi vill såklart att ännu fler ställer upp. Är vi många så krävs det heller inte så mycket av varje person. Det är också väldigt kul att vara med, vi är ett glatt gäng, säger Carina Freij Nolin, kassör i Kristdala samhällsförening. 

Skördefest

Nu väntar ett annat roligt evenemang då allmänheten bjuds in: Kristdala skördefest lördagen den 8 oktober. Ett 25-tal utställare kommer att sälja alltifrån kött och fisk till grönsaker och honung. 

I år har skördefesten ett särskilt barnfokus och det blir en mängd aktiviteter just för dem. Bland annat sponsrar Coop med ett godisregn, det blir möjlighet att skapa egna pennor i trä och baka pinnbröd, ansiktsmålning och besök av Kulturbussen som har barnaktiviteter. Dessutom bjuds det på en magisk familjeshow med den trollande clownen Mike klockan 11.00. 

– Evenemangen sätter Kristdala på kartan. Samtidigt erbjuder vi något roligt för dem som bor här och håller bygden levande. Skriv in den 8 oktober i kalendern och besök vår skördefest, tipsar Mats Ström. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist