Ansiktslyft för omtyckt badplats

Nytt hopptorn, större strand och ny sand. Dessutom är bottnen muddrad. Bredvikens kommunala badplats ­utanför Figeholm har fått en rejäl ­uppfräschning.

Vi har rustat upp ordentligt just på denna badplats, eftersom det fanns ett stort behov. Under våren 2023 muddrade vi under hopptornet i Figeholm, i samband med muddringen köpte vi även in ett nytt hopptorn, förklarar Anton ­Berntsson, verksamhetsansvarig på fritids­kontoret.

Karta över alla kommunala badplatser i Oskarshamns kommun.

Stranden är både förlängd och ­breddad, samt påfylld med ny sand. Alla kommunens 16 badplatser tillförs sand regelbundet för att höja attraktiviteten. Särskilt havsbaden, där sanden gärna försvinner ut i havet.

– Alla våra badplatser ska hålla en hög standard. Det gäller också säkerheten – det ska vara tryggt att bada. Vi ser kontinuerligt över livräddnings­utrustningen och dykare kollar av bottnen efter skräp inför badsäsongen, säger Anton Berntsson.

Det är även viktigt att det är fräscht och fint på badplatserna. Fritids­kontorets anställda samt olika samarbets­föreningar utför städning av stränder och vattenbryn minst en gång i veckan, tätare under högsäsong. Allt för att möjliggöra härliga sommarbad för invånarna.

 

Högsta betyg på badvattnet

Är du nyfiken på om vattnet är badvänligt? Oskarshamns kommun gör regelbundna tester på badvattnet på de kommunala badplatserna under sommaren och resultaten hittar du på
www.havochvatten.se. 

Du kan även se bakåt i tiden, flera år tillbaka, hur bad­vattnet varit gällande exempelvis alg­förekomst. I Oskarshamns kommun håller samtliga badvatten högsta ­kvalitet; tre stjärnor. Det har förekommit något enstaka dåligt ­resultat, men aldrig något ihållande.

Ibland är badvattnet av sämre kvalitet i samband med regnskurar då vattnet tar med sig orenheter från omkringliggande mark. Håll utkik efter algblomning och undvik bad vid förekomst av algblomning. Det kan vara en hälsorisk, främst för små barn och husdjur om de sväljer vatten. Något som kan vara bra att veta är att mörkt vatten per automatik inte betyder att vattenkvaliteten är dålig, samma sak gäller att klart badvatten inte alltid innebär att badkvaliteten är bra. Det är därför vattenproverna är så viktiga.

 

Vett och etikett – i vattnet

• Bada aldrig ensam. Även om du är simkunnig. Viktigt med sällskap!

• Titta inte i telefonen när barnen badar. Släpp aldrig barnen med blicken – barn drunknar fort och tyst.

• Alla 16 kommunala badplatser har livräddningsutrustning. Ha koll på var den är.

• Tala om för någon att du ska bada och var du ska bada. Även när du ska vara tillbaka.

• Kontrollera djupet när du ska hoppa eller dyka i vattnet. Kolla också så att det inte ligger några främmande föremål på botten. Även om dykare undersöker bottnen före badsäsongen så kan det hända saker efteråt. Extra viktigt på naturbadplatser där kommunen inte har någon tillsyn.

• Simma längs med stranden eller bryggan, inte rakt ut. Det är bra att vara nära till stranden ifall det händer något.

  Larma 112 om olyckan är framme och påbörja hjärt- och lungräddning i väntan på att räddningspersonal anländer.

 

Sommarsimskola

Den som är fem år och uppåt kan delta i någon av kommunens sommarsimskolor utomhus. Simskolorna kommer att vara i Bråbo, Björnhult, Fårbo och ­Götemaren. I tolv dagar i sträck får barnet lära sig simma i en ­insjö. Eftersom det är stor skillnad på att simma i lugnt, klart vatten inne i simhallen rekommenderas även äldre simkunniga barn att delta på simskolan för att lära sig simma under andra förhållanden. Anmälan sker via kommunens e-tjänst och sim­skolan kostar 200 kronor.