Magiskt år för nytt stjärnskott

En dröm som blev sann. Youtube-klippet banade väg ända till Los Angeles, där erkända skivproducenter spelade in hennes nya skiva i en studio. Oskarshamnstjejen Elin Namnieks är nytt stjärnskott på artisthimlen.

– Det roligaste jag vet är att stå på scenen och sjunga. Det går inte att bli mer lycklig än just då, säger hon.
Elin Namnieks skrev sin första låttext redan i åttonde klass och musiken kom att betyda mer och mer genom åren. Hårt slit och stort engagemang ledde till flertalet uppträdanden, både solo och tillsammans med bästa vännen Mollie Lindén i bandet Krispigt.
Nu har Elin Namnieks tagit ytterligare ett steg i artistyrket och nyligen släppt en debut-EP. Hon har dessutom skaffat sig ett eget band och flera spelningar är inbokade framöver.
– De största i sommar är definitivt Latitud 57 och Hamnfestivalen, vilket förstås ska bli väldigt roligt. Har dock inte gett upp Krispigt, jag och Mollie kommer att uppträda tillsammans på Allsång i Mönsterås den 20 juli, säger Elin Namnieks.
Solokarriären började på allvar redan i slutet av november förra året, när hon släppte sin första singel: Changed (som nu har 20 000 lyssningar på Spotify!). Det var en av tre låtar som hon spelade in i slutet av september hos Research Music and Sound i Los Angeles, en studio som tidigare spelat in artister som Jason Mraz och Hot Chelle Rae.
– Jag upptäcktes av producenterna på den här studion genom ett klipp på Youtube. Klippet visade när jag sjöng Changed vid pianot där hemma. De hörde av sig och ville att jag skulle komma till USA. Min mentor Bo Nikolausson, som ändå skulle till Los Angeles i ett annat ärende, kollade upp studion åt mig, berättar hon.
Allt verkade som det skulle och Elin bokade in resan. Trots detta vågade hon inte berätta vad hon skulle göra för någon, det verkade helt enkelt för bra för att vara sant.
– Var också sjukt nervös när jag kom dit, men det släppte så fort vi började. Det var en helt otrolig upplevelse. Spenderade fyra dagar i studion och låtarna blev så mycket mer än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Tillsammans hittade vi mitt eget sound – akustisk modern pop.
Att musiken betyder mycket för Elin Namnieks, förstår många. Men få vet exakt hur mycket. På högstadiet i Vimmerby passade hon aldrig riktigt in i tjejgänget. De förstod inte vidden av hennes stora intresse. Det var först på Oscarsgymnasiet, närmare bestämt på Estetprogrammet, som hon kände sig hemma på riktigt.
– Jag och Mollie blev bästa vänner nästan direkt. Vi hade lika stort driv och lika stor passion för musiken. Hela min värld förändrades i och med flytten till Oskarshamn. Det är också innebörden i låten Changed. Alla mina låttexter till EP:n är självupplevda, säger hon.
Att få spela in låtarna i Los Angeles, var något av en dröm som gick i uppfyllelse. När hon åkte dit bara några månader senare, blev det dessutom aktuellt med en spelning på ett café i North Hollywood.
– Helt magiskt med tanke på att min dröm är att kunna leva på musiken och göra en internationell karriär, gärna i Los Angeles.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Candice Lee Renaldo

Elin Namnieks
Ålder: 20 år
Bor: I en etta i Oskarshamn
Kommer från: Locknevi utanför Vimmerby
Yrke: Centrumledare på Attraktiva Oskarshamn AB och artist med egna företaget Namnieks Productions
Förebild: Ed Sheeran
Aktuell med: Sin debutplatta ”All I wanted to say”

7 saker du inte visste om Elin

  1. Har dubbelt efternamn. Förutom Namnieks (som uttalas Namnjeks) heter hon även Arvidsson.
  2. Var tidigare beroende av keso och åt det till allt. Frukostgröten, middagen, mellanmålet och kvällsmaten.
  3. Effekten av att växa upp med tre äldre bröder resulterade i att favoritbandet är Linkin Park och favoritfilmen Fast and the Furious.
  4. Drömmer om att en dag äga en Ford Mustang GT Shelby 500.
  5. Älskar språk och vill framför allt lära sig prata mandarin men även fördjupa sig i tyskan.
  6. Var dansledare i street dance under ett par års tid.
  7. Anordnade ett crowd funding-event inför en av resorna till studion Los Angeles. Under två gratiskonserter fick hon in 47 000 kronor (!), något som möjliggjorde hennes kommande EP.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.