Raka vägen till funktionellt drömkök

Efter drygt 30 år var det gamla köket både slitet och omodernt.
Med experthjälp från Electrolux Home fick Ingrid och Thore Nordgren precis det kök de drömde om: ljust, vackert, praktiskt och – inte minst – funktionellt.

Ingrid och Thore Nordgren stortrivs i sitt nya, ljusa och funktionella kök. Electrolux Home ritade och levererade köket från sin serie Sentens och Byggfirman i Gröndal samt Elcentralen gjorde alla installationer

Ingrid visar stolt upp det nya köket i parets villa. Det här är hennes terri- torium och hon hade tydliga önskemål inför renoveringen.
– Jag tycker om att baka och laga mat. Därför ville jag ha ett funktionellt kök som verkligen fungerar. Köket ska inte vara någon utställningslokal, framhåller hon bestämt.
Ingrid och Thore, till vardags vårdlärare på Oscarsgymnasiet respektive pensionerad flygmekaniker, har bott i sitt hus i Fröjdekulla sedan det byggdes 1984. För några år sedan renoverade de badrummen och nyligen var det dags för köket.
– Det var framför allt bänkskivorna som hade tagit stryk av många års användande, förklarar Thore.
Efter att tidigare ha köpt diverse hushållsmaskiner från Electrolux Home var det aldrig någon tvekan kring vart de skulle vända sig. Paret betonar också vikten av att handla lokalt.
– Det fungerade fantastiskt bra. Marcus på Electrolux Home tog fram några förslag på kök enligt våra önskemål och sedan skötte Stefan på Byggfirman i Gröndal och Martin på Elcentralen allt det praktiska. För vår del var det väldigt enkelt och smidigt.
Eftersom Ingrid och Thore även passade på att slipa golvet i både kök och intilliggande vardagsrum i samband med renoveringen skaffade de ett tillfälligt boende.
– Vi blev lovade att både köket och golvet skulle vara fixat inom tre veckor och det stämde precis på pricken. Vi kunde flytta tillbaka precis som planerat, konstaterar Ingrid nöjt.
Resultatet blev ett ljust och praktiskt kök från Electrolux Homes köksserie Sentens med både köksö och väggfast vitrinskåp. Thore valde de släta luckorna i ek med tydlig träådring och stora greppvänliga handtag i rostfritt.
– Luckorna är snygga samtidigt som de är enkla att hålla rena och fräscha, säger han.
Förutom de utökade förvaringsmöjligheterna och den förbättrade ergonomin med både inbyggnadsugn och mikrovågsugn i lagom arbetshöjd är Ingrid allra mest nöjd med de gråmelerade bänkskivorna i granit.
– De är både vackra att titta på och lätta att hålla rena. Men framför allt är stenskivorna helt fantastiska när man jobbar med deg. Det har blivit en ren fröjd att baka.
I samband med köksrenoveringen passade paret även på att röja ut och införskaffa nya passande husgeråd. Likaså investerade de i bland annat nya matchande och moderna lampor för att få sitt kök precis som de ville ha det. Det upplysta vitrinskåpet pryds av kristallglas och andra familjeklenoder.
– Glasen är arvegods från Thores föräldrar. Det är lite speciellt eftersom hans pappa var glasblåsare och har gjort glasen. Dem vill vi gärna visa upp, berättar Ingrid.
Med facit i hand är både hon och Thore otroligt belåtna med såväl bemötande och arbetsinsats av alla inblandade som det färdiga resultatet i köket.
– Även om det huvudsakligen är Ingrid som huserar i de här regionerna – jag har precis lärt mig att hantera mikron – så är vi båda väldigt nöjda och trivs mycket bra i vårt nya kök. Det fantastiska arbete som hantverkarna utförde får betyg sex på en femgradig skala, konstaterar Thore leende och kramar om sin hustru.

DRÖMKÖKET
Det här är Ingrid och Thores nya kök:
Luckor: Stad ek kalk (Massiv ek i tre skikt som är målad med genomslag av ek)
Beslag: Malen
Bänkskiva: Bianco Sardo granit (Vacker och slitstark granitskiva i klar gråvit bakgrund som genom- korsas av flagor och fläckar i mörkgrå och svart färg)
Diskbänk: Intra HZ815DMF
Blandare: Mora Mmix K5
Vitvaror: Electrolux (inbyggnadshäll och diskmaskin), Husqvarna (inbyggnadsugn och inbyggd mikrovågsugn)

Förverkligar köksdrömmen

Ett lagarbete – från idé till färdigt kök. Electrolux Home, Byggfirman i Gröndal och Elcentralen är en väl sammansvetsad trio som gör köksdrömmarna till verklighet.

Renoveringen av Ingrid och Thore Nordgrens kök satte kunskapen och erfarenheten hos alla inblandade på prov. Men det är långt ifrån det första köksprojekt som Electrolux Home, Byggfirman i Gröndal och Elcentralen gör tillsammans.
– Vi har utvecklat det här samarbetet under många år. Vi är ett team som tillgodoser kundernas önskemål på bästa sätt och tillsammans hjälper vi dem att få sitt drömkök. Det har vi en mängd nöjda kunder som kan vittna om, förklarar köksdesigner Marcus Björngard på Elextrolux Home.
Han betonar vikten av att hela köket är noga genomtänkt från början till slut. Inledningsvis gör han hembesök för att mäta alla utrymmen, lyssna på kundens önskemål och bidra med egna kreativa förslag.
Tillsammans kommer de sedan överens om den bästa lösningen för det aktuella köket.
– Det kan vara en utmaning att få till både kyl och frys, en bra placering på ugn och mikrovågsugn och samtidigt få bra ytor att baka på. Men det brukar alltid gå att lösa och få till på bästa sätt, säger han.
Electrolux Home har ett långvarigt och väl inarbetat samarbete med Byggfirman i Gröndal och Elcentralen sedan drygt tio år tillbaka. Ett samarbete som gör att kunden slipper lägga tid och energi på att hitta duktiga hantverkare – de är redan prövade och rekommenderade av många kunder på Electrolux Home.
– Det är smidigt och enkelt för alla parter. När kunden har fått det nya köket professionellt uppritat åker vi, och eventuellt andra hantverkare, ut för att titta på plats. Kunden väljer sedan själv om jobbet ska vara på fastpris eller löpande, säger Stefan Nilsson från Byggfirman i Gröndal och Martin Franzén från Elcentralen.
Normalt sett tar det ungefär två veckor att riva ut det gamla och installera ett nytt kök av standardstorlek. Sedan finns det alltid speciallösningar och kundönskemål som gör att det kan ta längre tid.
– Det viktigaste är slutresultatet. Kunderna ska få det kök de drömmer om, betonar Marcus Björngard.

Text: Mikael Bergkvist
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.