Satsning på folkhälsan

Invånarna i Påskallavik, Fårbo och Kristdala kan nu stoltsera med upprustade motionsspår med elljus av senaste slaget. Påskallaviksborna har dessutom ett helt nytt utegym.

– Ytterorterna är först ut i vår stora satsning på folkhälsan, säger Olof Eriksson, anläggningschef på Fritidskontoret i Oskarshamn.
Motionsspåren i Påskallavik, Fårbo och Kristdala har länge varit i behov av upprustning. När det politiska beslutet kom att motionsspåren skulle prioriteras, satte Fritidskontoret igång direkt. Alla tre motionsspår har fått modern LED-belysning med klimatsmarta kompositstolpar som inte kan ruttna. Stolpen innehåller heller inga farliga kemikalier och kräver låg energiåtgång i produktionen. Nytt underlag i form av stenmjöl gör spåret enkelt att motionera på. Avståndsskyltar i obehandlad ek visar hur långt det är kvar.
– LED-belysningen har funktionen att den tänds vid skymning. Ljusstyrkan minskar gradvis under natten och lamporna släcks sedan helt i gryningen, förklarar Olof Eriksson.
I Påskallavik har ett utegym på 150 kvadratmeter även inkluderats i satsningen. Träningsredskapen består mestadels av underhållsfritt lärkträ. Just denna träsort behöver inte behandlas och är självimpregnerande.
– Materialvalen har varit viktiga för oss under byggnationen, både ur ett underhålls- och användarperspektiv, men också att färgerna ska smälta in med omgivningen.
Hela satsningen har kostat runt fyra miljoner kronor. Tanken är att fortsätta upprusta motionsspåren i Kristineberg, Havslätt och Misterhult.
– Det är en god investering för folkhälsan. När vi dessutom kombinerar motionsspår med utegym finns det besöksanledning för hela familjen. Oavsett om det handlar om att gå ut med hunden, ta en löptur eller köra ett pass på gymmet, säger Olof Eriksson.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.