En hamnbuse i ordets rätta bemärkelse

Ordet hamnbuse ­myntades redan på 1600-talet som en ­beteckning på hamnarbetare och ­betydde  ursprungligen stark karl. Ett uttryck som i sin rätta bemärkelse stämmer väl in på Smålandshamnars vd och bodybuildingprofilen Niclas Strömqvist.

I oktober förra året tillträdde han som vd för Smålandshamnar AB. I bagaget har han en lång karriär inom hamn- och sjöverksamhet som bland annat skeppsmäklare och hamnchef vid Södra i Mönsterås. 

– Jag har alltid varit intresserad av sjöfart och den internationella utblicken. Som liten drömde jag om att bli sjökapten. Efter militärtjänstgöring på en isbrytare var planen att läsa vidare och sedan gå till sjöss, berättar Niclas.

Ödet ville dock annorlunda och han återvände till dåvarande flickvännen i Mönsterås och fick jobb som skeppsmäklare på AB Olsson & Englund som huserade hos Södra.

– Så småningom inkorporerades skeppsmäkleriet i Södras egen verksamhet och jag följde med. Efter stormen Gudrun fick jag erbjudande om att jobba med bland annat försäljning och logistik av stormfällt virke och hamnade på huvudkontoret i Växjö.

Tävlingsverksamheten inom bodybuilding är ett avslutat kapitel. Men Niclas Strömqvist tränar fortfarande frekvent på First Class Gym för att hålla formen och må bra.

Även om Niclas trivdes i sin nya roll ville han tillbaka till kusten och när jobbet som hamnchef på Södra blev vakant 2007 tvekade han inte på att återvända.

I samma veva började Niclas utveckla sitt intresse för styrketräning och bodybuilding. Efter att spelat såväl fotboll som basket i ungdomen lade han allt mer tid på gymmet.

– Som ung var jag ganska liten och tanig. Men jag gillade gymmiljön och att träna för mitt välmående. Dessutom blev jag inspirerad av att lära mig mer om hur kost och träning hänger ihop och hur man faktiskt kan utveckla sin egen kropp, berättar han.

Något han själv började satsa på allt mer seriöst i samband med att han träffade sin exfru inom fitnessfären. När Niclas 2015 dessutom fick tävlingslicens och anmälan betald till Lucia Pokalen – en av Sveriges största bodybuildingtävlingar – i julklapp av sin dåvarande svärfar, var det bara att skjuta alla reglage i botten.

– Under samma period blev jag även chef för Södras eget åkeri i Mönsterås i kombination med rollen som hamnchef, så det var lite tufft att få ihop arbete och träning. Sista månaden inför tävlingen hade jag nog inte en kolhydrat kvar i kroppen samtidigt som det var fullt upp på jobbet, förklarar han leende.

Niclas Strömqvist i skimrande guldform under Lucia Pokalen 2015.

Allt slit och alla uppoffringar gav dock utdelning. Debuttävlingen i kategorin klassisk bodybuilding resulterade i solklar seger med domarettor rakt av.

– Det kändes fantastiskt bra och segern i Lucia Pokalen gav onekligen blodad tand. Så jag anmälde mig till SM 2017. Det slutade med en hedrande tredjeplats, berättar Niclas stolt.

Att vara mitt uppe i yrkeskarriären och samtidigt lägga fullt fokus på tävlingar med målsättning att vinna, med allt vad det innebär, tog dock ut sin rätt. Inte minst med tanke på att Niclas dessutom var engagerad som ordförande för Svenska kroppskulturförbundet, sedermera Svenska Bodybuilding & Fitnessförbundet, och landslagscoach samt ordförande i Oskarshamns Kraftsportklubb.

– Att jobba med landslaget medförde att jag fick resa runt i stora delar av världen. Det var även mycket resor i jobbet och tiden räckte inte till. Så därför bestämde jag mig för att sluta tävla och enbart träna för mitt eget välbefinnande, förklarar han.

Genom jobbet på Södra var Niclas väl bekant med Smålandshamnar och när tjänsten som trafik- och produktionschef annonserades ut hösten 2019 kände han att det var dags att vidga vyerna ytterligare. Det blev bara några månader i den rollen innan han fick växla upp till tillförordnad vd.

– När jag ett halvår senare fick erbjudande om att bli vd tvekade jag inte en sekund. Jag trivs alldeles ypperligt på Smålandshamnar. Det är en verksamhet med enorm potential för framtida utveckling som jag gärna vill vara med och leda, betonar Niclas.

Sedan ett par år tillbaka har han avsagt sig sina ordförandeskap och coachuppdrag inom bodybuilding. Men han är fortfarande väl insatt i sporten genom sitt delägarskap i bolagen, Fitness Challenge Event och Fitness Event & Consulting, som arrangerar olika event och tävlingar. Dessutom tränar han själv de flesta av veckans dagar för att må bra och hålla formen.

– Min sambo Angelica är också träningsintresserad och det är tur att vi delar det intresset eftersom vi lägger så mycket fritid på gymmet, säger Niclas och berättar att hans ansenliga kroppshydda väckte en del uppmärksamhet när han började träna på First Class Gym.

– Fast nu är det ingen som bryr sig. Jag har nästan blivit som en hustomte, konstaterar den vältränade hamnbusen leende.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Niclas Strömqvist

Ålder: Fyller 49 år i mitten av maj

Familj: Sambo Angelica samt bonusbarnen Loke, 7, Nova, 8, och egna barnen Erik, 18 och Gustav, 21 år

Bor: Hus i Rödsle

Gör: Vd för Smålandshamnar AB

Fritid: Renoverar hus, tränar och arrangerar bodybuildingevent

 

Hamnbuse

Ordet ”hamnbuse” är känt sedan 1600-talet och betydde ”stark karl”. Sedan kom ordet att beteckna en tämligen misslyckad existens. Då började hamnarbetarna kallas ”sjåare” efter holländskans sjouwen, som betyder slita och släpa. Även detta blev med tiden ett skällsord.

Källa: www.stockholmshamnar.se

 

Smålandshamnar AB

Är den ledande hamnoperatören i regionen och det innovativa företaget som ­fokuserar på kundens behov och på långa och ­varaktiga affärsrelationer.

Utför, vid sidan av all slags ­traditionella hamn- och stuveriarbeten, även ren terminal­hantering där godset är helt land­baserat. För att ge kunderna ytterligare service bedrivs även verksamheter utanför de normala arbetsområdena. Här finns verkstadsverksamhet, åkerirörelse samt uthyrning av truck för externa kunder.

Smålandshamnar AB har verksamhet i ­Oskarshamn och Västervik.