Hjälpande hand när det behövs

En helhetslösning som verkar för familjens bästa. Sedan årsskiftet har begravningsbyrån Familjebyrån, i samarbete med externa aktörer, kunnat erbjuda en tjänst där den avlidnas boende kan tas om hand.
– Kan vi underlätta på något sätt i sorgen, vill vi förstås det, säger Hanna Messner som driver Familjebyrån.

Tjänsten går under namnet Praktisk förvaltning och är särskilt efterfrågad av anhöriga som bor långt bort, inte orkar eller inte har tiden. Den innebär att Familjebyrån med hjälp av detta samarbete kan ombesörja så att allt i hemmet tas om hand på bästa sätt.

– Detta hade inte varit möjligt om vi inte hade haft samarbetet. Så vi är otroligt tacksamma att kunna ge familjen den hjälpen de önskar kring boet. Det händer ganska ofta att personen som avlidit bodde ensam. Ibland bor de anhöriga inte alls i närheten och då kan det bli svårt att ta hand om själva boendet, säger Hanna Messner.

Det var när hon själv råkade ut för samma sak förra hösten, som tankarna väcktes.

– Min farmor gick bort och hon bodde själv i Skövde. Mitt i sorgen inser jag att min pappa och hans bror behövde ta hand om hennes bostad. En sak som jag kände att den lokala begravningsbyrån borde kunna erbjuda som en tjänst. På den vägen är det.

Gör stor skillnad

Tillsammans med olika samverkansaktörer startade Familjebyrån tjänsten Praktisk förvaltning vid årsskiftet. Det börjar med att Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kopplas in om bostaden ska säljas. De sköter både styling och försäljning. Mäklaren gör bedömningen hur mycket av bohaget som ska vara kvar till fotografering och visningar.

Hanna Messner.

– Vi har valt alla våra samarbetspartners med stor omsorg. Det är väldigt kul att vi har det här fina samarbetet som redan har gjort skillnad för flera familjer. De upplever att det är väldigt skönt att Familjebyrån kan hålla i trådarna och vara deras förlängda arm i kontakten med alla aktörer. Tillsammans gör vi det enklare för familjerna, säger Hanna Messner.

Efter mäklaren kommer Auktionshuset Thelin & Johansson ut till huset/lägenheten och kan göra en värdering av lösöret, samt se om det finns något som kan säljas. Därefter kan de anhöriga hämta de minnessaker som de önskar att behålla. Resterande bohag kan skänkas till Shalom Mission. Shalom jobbar både med en second hand-butik och med hjälpinsamlingar till Estland. Det som är kvar körs till återvinningen.

– Vi kan även ombesörja städning. De anhöriga kan välja att använda hela tjänsten eller delar av den. Vi behöver bara nycklarna till boendet, sedan löser vi resten, säger hon.

Personlig begravning

Familjebyrån finns i Oskarshamn, Högsby (genom Stormhattens begravningsbyrå) och Mönsterås och erbjuder allt inom begravning, juridik och gravstenar. Hanna Messner startade företaget för snart tre år sedan, men har jobbat i branschen länge. Många uppskattar Familjebyråns möjligheter till mer personliga och individuellt utformade begravningar.

– Eftersom jag driver begravningsbyrå i egen regi, kan jag skapa ett sista minne lika unikt som det liv som har levts, utifrån den avlidnes och de anhörigas önskemål. Genom att spegla människan blir begravningen både personlig och fin, säger Hanna Messner.

Eftersom Familjebyrån är en så kallad auktoriserad begravningsbyrå, innebär det högt ställda krav på bland annat utbildning, material, lokal, bilar och ansvarsförsäkring.

– En trygghet för de anhöriga på många sätt. För oss innebär det att vi också kan sammanstråla med andra auktoriserade begravningsbyråer i övriga Sverige, om till exempel den anhöriga bor i Oskarshamn men den avlidna bodde någon annanstans. Det är ett stort beslut att välja begravningsbyrå. Fler och fler väljer Familjebyrån, just för att de sätter familjen i fokus.

– För mig är det här inte bara ett jobb – det är något jag gör från hjärtat.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist