Därför ska du söka bygglov – nu

Årets byggprojekt där hemma kanske verkar långt borta. Men det finns anledning att söka bygglov – redan nu. Samhällsbyggnadskontoret ger dig alla tips du behöver!

Kristina Erlandsson, Mikael Strömberg, Sara Wiberg och Leif Strandh på samhällsbyggnadskontoret tipsar om att det är hög tid att söka bygglov inför sommarprojekten – även om det kan kännas som att vinterkylan aldrig vill släppa. På bilden går de på Pärnuvägen i Kristineberg, ett bostadsområde under uppbyggnad där många bygglov lämnades in förra året.

Oavsett om det är ett inglasat uterum, en utbyggnad eller ett takbyte, är planering A och O för att sommarprojektet ska lyckas. Många frågor ställs längs vägen och det sista man vill är att ta frågorna om bygglov och anmälan i sista sekunden. I de flesta fall behövs det för att ens kunna starta byggnationen.
– Det bästa är att ansöka om bygglov/göra anmälan till oss på en gång. Det är ingen idé att dra ut på det! Ju närmare sommaren vi kommer, desto mer får vi att göra. Ett annat hett tips från oss är att kolla vilka handlingar som behövs innan du skickar in ansökan och sedan skickar in allt, komplett, vid samma tillfälle. Då tar processen mycket kortare tid, säger Kristina Erlandsson, miljö- och byggchef på samhällsbyggnadskontoret.
Så med andra ord – undersök om ditt bygge behöver bygglov eller anmälan redan nu. Tänk vad skönt när allt är fixat i god tid och du kan fokusera på hur fint allt ska bli sedan.
– Är du det minsta osäker på vad som gäller för just din byggnation, finns våra handläggare tillgängliga varje dag mellan klockan 9.30 och 11.30 via ett särskilt gruppnummer. Bättre att fråga före än efter! Det spar tid för alla inblandade.
Samhällsbyggnadskontoret har enligt lag tio veckor på sig att ge definitivt besked för om ett bygglov blir beviljat eller inte, om ärendet är komplett. Förra året var dock genomsnittet för handläggningen mycket kortare, närmare bestämt fem veckor för komplett inskickade handlingar. Mest populärt var att ansöka om inglasade uterum.
– Uterum kräver oftast bygglov. Efter beviljandet av ett bygglov är det otroligt viktigt att invänta startbesked. Annars kan det bli fråga om vite. Likaså gäller vid anmälan, säger bygglovshandläggaren Sara Wiberg.
Ibland kan det som privatperson vara svårare att avgöra om det behövs bygglov eller anmälan för byggnationen. På www.mittbygge.se och www.oskarshamn.se finns mycket information att hämta om just detta. För visste du att det kan behövas bygglov om takpannorna byts från tegel till betong? Eller att ändrad marknivå kring poolen kan kräva marklov?
Det är också känsligt att bygga om ett äldre, tidstypiskt hus.
– Mycket är från fall till fall. Även jag finns tillgänglig samma telefontider varje dag för frågor, tipsar bygglovsarkitekten Mikael Strömberg, som nås på 0491-887 35 (frågor av särskild betydelse med avseende på gestaltning, bebyggelse, stadsbild och kulturvärden).
Vid vanliga frågor om bygglov, ring gruppnumret till handläggarna på 0491-887 30 eller maila dem på sbk@oskarshamn.se.

Text: Kristin Ekstrand
Foto: Albert Chalmers

DET HÄR BEHÖVER DU SKICKA IN

  • Ritningar (planritning, fasadritningar och sektionsritning)
  • Situationsplan (tomtkarta)
  • Blankett bygglovsansökan/anmälan
  • Teknisk beskrivning
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.