Säkrar årets sommarbad

De ser till att stranden är städad, livräddningsutrustningen ­komplett och att vattnet är badvänligt. Men också en hel del annat. Personalen på fritidskontoret gör sitt yttersta för att möjliggöra de härliga sommarbaden vid alla 16 kommunala badplatser.

Det finns verkligen gott om badmöjligheter i Oskarshamns kommun – från Mörtfors i norr till Nötö, Påskallavik i söder. Alla badplatser som klassas som kommunala kräver också mycket skötsel för att de ska hålla en bra standard.

Det är där fritidskontoret kommer in.

– Vi har ett högt säkerhetstänk och ser kontinuerligt över livräddningsutrustningen, där kontrollen registreras av oss i ett digitalt egenkontrollprogram. Det ska kännas tryggt och säkert att bada. Därför har vi dykare som kollar av botten efter skräp inför varje säsong. Det kan vara alltifrån cyklar och kundvagnar till glasskärvor och grenar, berättar anläggningschefen Olof Eriksson.

Magnus Viklund ­dyker till bad­platsernas botten ­inför badsäsongen för att se till att det inte ligger något skräp där som kan skada någon. Mac Nilsson testar ­kvaliteten på badvattnet med ett flertal vattenprover under säsongen.

Testar regelbundet

Kvaliteten på badvattnet testas med ett flertal vattenprover under säsongen. Dessa går att ta del av via hemsidan www.havochvatten.se. I Oskarshamns kommun håller samtliga badvatten vid de kommunala badplatserna högsta kvalitet; tre stjärnor. 

– Det är jättekul förstås. Våra genuina, idylliska badplatser uppskattas av många. Särskilt barnfamiljer, säger fritidschefen Daniel Stenberg. 

Fritidskontoret samarbetar med olika tillsynsföreningar på badplatserna för att kunna utföra sedvanlig städning av stränder och vattenbryn minst en gång i veckan, tätare under högsäsong. Även latrin och sopkärl töms. 

– Vi åker ut tidig morgon och sen kväll för att hålla allt fräscht och snyggt. Något vi gärna skickar med läsarna att ta med alla saker du tog med, hem igen. Och parkera på avsedda parkeringsplatser så att du inte står i vägen för våra fordon och räddningsfordon. Är det fullt på parkeringen är det oftast fullt även på badplatsen, säger Olof Eriksson. 

Fritidskontoret strävar efter att alla badplatser ska hålla samma standard och inom en femårsperiod kommer nya, ”egenförsörjande” toaletter med sluten tank och solceller installeras på samtliga ställen. Läs mer om vad fritidskontoret satsat på genom tiderna på de 16 olika badplatserna, på nästa uppslag.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist