Laddad för nya experiment

Tillsammans med sambon har hon gjort succé på Lilla Torget. Nu satsar Annika Melkersson på att utveckla verksamheten i restaurangbranschen ytterligare.

Det blev nyligen känt att Torget Kök & Bar tar över Chill Outs tidigare lokaler i Gallerian. Vad händer nu?
– Ja, vad händer nu? Ett helt blankt papper som visst håller på att fyllas lite väl snabbt. Vår tanke är att utveckla verksamheten. Att kunna erbjuda events och privata bokningar har varit nummer ett i detta. Det är det stor efterfrågan på. Men sedan kommer vi också att hålla öppet dagtid.

Vilken inriktning kommer den nya restaurangen att få?
– Vi kommer att fortsätta med att försöka få fram vårt tänk, ett avslappnat häng där alla ska känna sig välkomna. Vi kommer att servera en form av lunch, där självklart närproducerat står i fokus. Men du ska kunna komma till oss när som under dagen och bli serverad en trevlig charkbricka, en god matig sallad och med något gott i glaset. Här kommer vi också kunna experimentera lite och det är det som gör oss så himla förväntansfulla och laddade.

Kommunen har precis inlett sin satsning för att utveckla Lilla Torget. Vilka förhoppningar har du kring detta och hur påverkar det er verksamhet?
– Självklart påverkar det oss. Vi har också suttit med i projektet med Sommartorget och vet hur mycket kommunen vill. Det gör att man som företagare vågar satsa, att veta att man inte är själv utan vi är så många som vill att Oskarshamn och framför allt Lilla Torget ska utvecklas. Med nyetablerade restauranger runt oss gör att vi kanske får till det där restaurangstråket som vi så gärna vill ha. Och en levande stadskärna.

Hur hamnade du i restaurangbranschen?
– Ja du, jag blev kär i en kock, haha. Flyttade till Åre, sedan till Stockholms skärgård och när Greta var ett år vände vi hemåt. Jag trivs att jobba med service och det ena ledde till det andra. Fredrik Erikson, förre klubbchefen på Oskarshamns Golfklubb ringde och frågade ifall vi kunde tänka oss driva golfkrogen och ja, nu är vi här. Dock hade jag väl rätt bra koll på restaurangbranschen redan tidigare – men från andra sidan baren, haha.

Vad äter du helst när du själv går på restaurang?
–  Alltså, jag är både klassisk samtidigt som jag mer än gärna äter mat som jag inte har en aning om vad det är. På restaurang gillar jag framför allt sharing, när man beställer massor av rätter och äter av varann. Men på en klassisk krog skulle en beställning kunna se ut så här: Ett gäng naturella ostron, helst svenska och från Grebbestad med en trevlig Sancerre eller såklart Champagne. Råbiff, jag vill ha den handskuren inte mald. Men på vilket kött spelar inte så stor roll, den bästa jag ätit var på fläskfilé. Ska väl vara öl till men ett mjukt rödpang, typ Bourgogne funkar finfint. Avslutar med en dubbel espresso och en smarrig mjuk rom.

Text och Foto: Mikael Bergkvist

ANNIKA MELKERSSON
Ålder: Ja du, tror det är 38..
Familj: Sambon Victor och vår ettagluttare Greta
Bor: Humlekärrshult, Oskarshamn
Jobbar som: Alltiallo och delägare till Torget Kök och Bar tillsammans med sambon
Gör på fritiden: Hänger med dottern så mycket det bara går och så äter vi gott såklart