Roligt på torget hela sommaren

Ett vardagsrum i centrum med massor av lek, bus och aktiviteter. Sommartorget fortsätter att blomstra och erbjuder något för alla som har barnasinnet kvar. 

Sommaren är en tid då Oskarshamns stadskärna lever upp lite extra. Inte minst tack vare Sommartorget som nu är inne på sitt femte år. Det firas med ett ­delvis nytt koncept som innebär ännu mer skoj på programmet med särskilt fokus på fyra Busiga tisdagar. 

– Då erbjuder vi flera olika ­aktiviteter inom ett särskilt tema som besökarna får testa på. Med det nya upplägget ges det ännu större chans att vara delaktig i det som händer. Vi ser fram emot en härlig stämning på Lilla torget med mycket barn och unga på plats, säger Elin Åberg, plats­utvecklare på Attraktiva Oskarshamn och projektledare för Busiga tisdagar på Sommartorget. 

Fullspäckat program

Programmet rivstartar den 11 juli när barnfavoriterna Duran & Mollan bjuder på allsångsshow fylld med sång och dans. Förra årets succé med ansiktsmålning gör comeback och Oskarshamns ridklubb bygger upp en rolig käpphästbana. 

Efterföljande ­tisdagar ­bjuder på cirkusskola, trolleri­show, dansworkshop, bordshockey­utmaning och mycket ­annat. 

Vid sidan av program­punkterna går det när som helst att besöka Lilla torgets roliga lekytor och sköna ställen att hänga på. Saker som fotbollsspel, bord­tennisbord och kubbspel finns på plats under hela sommarlovet. 

– Passa på att kombinera leken på Sommartorget med en lunch på stan och handla badkläderna sam­tidigt, föreslår Elin Åberg.

Uppskattade

Precis som tidigare år har stadsarkitekt Erik Hjertqvist samordnat utformningen av Sommartorget i samarbete med Attraktiva Oskarshamn och miljöerna har byggts av Johan Erlandsson på Nordevent tillsammans med Daglig verksamhet. Kommunens arbetsmarknads­åtgärd Gröna spåret sköter sedan tillsynen av Sommartorget. 

– Miljöerna används flitigt och uppskattas verkligen av ­besökarna, som också tar väl hand om platsen. Det uppmuntrar oss att utveckla nya och bättre idéer varje år. Vi ser gärna på stadskärnan som ett vardagsrum och Sommar­torget är vårt sätt att ge alla som besöker Oskarshamn ett lustfyllt välkomnande, säger Johanna Asp, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn, med instämmande nickar från Elin Åberg.

– Den som är sugen på fler sommar­evenemang får inte missa Torsdagar i Stadsparken som bjuder på underhållning för både barn och vuxna under hela juli, lägger hon till. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

11 juli

Tema: Lek och bus

Hela eftermiddagen 14–17: Ansiktsmålning och figurballonger med Carolina. Stina och Morten är på plats med Kulturbussen.

14.00: Allsångsshow med Duran & Mollan, den lekfulla duon bjuder på en show fylld med sång och dans.

Från 15.00: Käpphästbana med Oskarshamns ridklubb.

 

18 juli

Tema: Teater, sång och dans

Hela eftermiddagen 14–17: Cirkusskola tillsammans med Melinda och Mattias från ICI Performance. Ansiktsmålning och figur­ballonger med Carolina. Stina och Morten är på plats med Kulturbussen. 

14.30: Ladda dina magiska krafter och ta del av en rolig, fartfylld och trollbindande familjeshowföreställning med magikern Hanna Günther. 

15.30 och 16.30: Dansworkshop med
Nicole Sandoval.

 

25 juli

Tema: Street

Hela eftermiddagen 14–17: Testa på rörelser och hopp inom parkour med Fredric från Team Traceur. Gerillaslöjda i garn tillsammans med textilkonstnären Maria. Streetbasket med Oskarshamns basketbollklubb. Uppvisning och street-aktiviteter med skejtparken Wallride. 

 

1 augusti

Tema: Spel och gaming

Hela eftermiddagen 14–17: Spela flipperspel och lös escape game med Jailbreak Oskarshamn. Testa på schack med Oskarshamns Schacksällskap. 

Från 15.00: Bordshockey­utmaning med ­spelare från
IK Oskarshamn. 

 

Jafaris Donuts och Wellness Studio Oskarshamn är på plats samtliga temadagar. 

Läs mer på sommartorget.se.